Citron och vitlökssill

Hemgjord citron och vilökssill. Sill eller strömming som är inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron. Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten).

Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.

Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.

Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.

6 portioner citron och vitlökssill

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill
  • Gravning av färsk sill: 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk stött vitpeppar
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • Urvattning av salt sill: 5 liter vatten
  • Ättikslag 6%: 3 dl vatten
  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • Smaksättning: 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. MED FÄRSK SILL: Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
  2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  7. MED SALT INLÄGGNINGSSILL: Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  8. FORTSÄTTNING: Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  9. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar.
  10. SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN: Skär sillen i bitar.
  11. Skölj och riv skal av en halv citron. Lägg i en bunke.
  12. Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
  13. Tillsätt sillen och blanda runt.
  14. Lägg sillen i en glasburk med lock.
  15. Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept