Citron och vitlökssill

Citron och vilökssill är sill inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron.
Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

6 portioner citron och vitlökssill

 • Förberedelse: 2 dagar
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

 • 600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill
 • Gravning av färsk sill: 2 msk salt
 • 2 msk socker
 • 0,5 tsk stött vitpeppar
 • 2 msk matolja
 • 3 msk ättika 12 %
 • Urvattning av salt sill: 5 liter vatten
 • Ättikslag 6%: 3 dl vatten
 • 3 dl ättiksprit 12 %
 • Smaksättning: 1 citron, saft och rivet skal
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 dl olivolja
 • 1 krm vitpeppar

Tillagning

 1. MED FÄRSK SILL: Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
 2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
 3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
 4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
 5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
 6. Ta upp och skölj samt flå sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
 7. MED SALT INLÄGGNINGSSILL: Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
 8. FORTSÄTTNING: Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
 9. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar.
 10. SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN: Skär sillen i bitar.
 11. Skölj och riv skal av en halv citron. Lägg i en bunke.
 12. Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
 13. Tillsätt sillen och blanda runt.
 14. Lägg sillen i en glasburk med lock.
 15. Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer