Griljerad skinka

Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd. Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.

Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen. Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den. Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.

1 sats griljering till en julskinka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 skinka med svål 2-5 kg, kokt eller ugnsstekt
  • 1 äggula
  • 1 msk socker
  • 2 msk senap, valfri sort ex grovkornig skånsk senap
  • 1 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader övervärme.
  2. Skär bort det mesta av svålen och spara den. Samt lite av undersidan så att skinkan står plant.
  3. Lägg den borttagna svålen underst i en ugnsform. Klicka i smöret i formen.
  4. Lägg skinkan på svålen.
  5. Vispa ihop ägget med senapen samt ev. socker i ett glas och bred på över hela skinkan.
  6. Strö över ströbrödet.
  7. Sätt in skinkan i mitten av ugnen 20-30 minuter.
  8. Ta ut och ös skinkan 2-3 gånger genom att luta formen. Griljera skinkan tills den fått en ljusbrun färg.
  9. Ta ut och låt skinkan svalna innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer