Griljerad skinka

Introduktion och förberedelse

Klassisk griljering till en kokt eller ugnsstekt julskinka med senap, ägg och ströbröd.

Det finns olika varianter på griljering. En del vill ha tunn och andra gillar tjockare griljering.

En del vill ha mer svål kvar och andra skär bort den helt. En del lägger svålen under - andra behåller den på och skär mönster i den.

Några vill ösa skinkan när den griljeras.

Min variant i receptet nedan är med en tunn griljering jag gillar.

Som röra, tjockare eller öst variant

  • En enkel variant är att blanda ägg, senap och ströbröd till en röra och bre på den. Då kan du dubblera på med mera griljering om du vill ha en extra tjock griljering eller har en stor skinka. Sedan griljeras skinkan som nedan men du kan höja temperaturen till 250 grader vanlig ugn eller 225 varmlufts ugn samt griljera i 10-15 minuter till fin färg.
  • En variant med ösning är att lägga med 5 msk smör (eller stekspad från ugnstekt skinka) i formen som du sedan kan ösa skinkan med 1-2 gånger under griljeringen.

Val av senap

  • Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap.
  • Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.
  • Eller göra egen grov julsenap.
  • Man kan även blanda med 1/2 tsk torkad ingefära i senapen för lite annorlunda smak.
  • Istället för ströbröd kan du ta japanskt ströbröd som kallas panko.
  • Vidare kan du göra eget ströbröd genom att riva smulor av skorpor eller torkat ljust bröd.

Griljering till en stor skinka

Du kan dubblera receptet till två äggulor och mer senap samt ströbröd om du vill griljera en stor skinka upp mot 4-5 kg.

Garnering

  • Du kan garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.
  • Garnera med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.

Serveringstips

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall

Vill du att skinkan ska hålla sig lite längre så försök hålla den kall så mycket det går. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan. Ställ gärna in skinkan i kylen efter folk tagit av skinkan.

Vill du ha skinkan framme lite längre så är mitt tips att kyla den med en kylplatta eller frysklampar inslagna i kökshandduk under fatet eller skärbrädan med skinkan.

1 sats griljering till en julskinka på ca 2 till 3 kg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 skinka med eller utan svål 2-3 kg, kokt eller ugnsstekt
  • 1 äggula
  • 2 msk senap, valfri sort förslagsvis grovkornig skånsk senap
  • 1-2 msk ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. 200 grader varmluft.
  2. MED SVÅL: Skär bort det mesta av svålen. Om du vill kan du lägga den borttagna svålen underst i ugnsformen. MED NÄT: Har skinkan nät så klipp och ta bort det.
  3. Om du vill kan du lägga bakplåtspapper eller folie underst i den ugnsform du ska griljera skinkan i.
  4. Placera skinkan i mitten av formen.
  5. Vispa ihop ägget med senapen i ett glas och bred på ovansidan av skinkan.
  6. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager. Jag gillar när det är ett tunt lager.
  7. Sätt in skinkan i övre delen av ugnen ca 15 minuter. Kolla den efter 10 minuter så den inte bränns på toppen.
  8. Griljera skinkan tills den fått en ljusbrun färg.
  9. Ta ut och låt skinkan svalna något innan du skär upp den till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (80 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25