Griljerad skinka

Introduktion och förberedelse

Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd. Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap.

Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen. Eller göra egen grov julsenap.

Garnering:

Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.

Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan. Vidare kan man skära rutmönster i svålen.

Man behöver inte ha hela svålen skvar utan kan skära bort en del och sedan skära ett rutmönster i den.

Serveringstips:

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall:

Nygriljerad skinka kanske du vill visa upp på julbordet så alla ser den. Det är ok en kortare stund. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan. Tänk sedan på att hålla skinkan kall så mycket du kan. Ställ in den i kylen efter folk tagit av skinkan.

Låt ej skinkan stå framme i timmar - måste den det så kan du kyla den ex med kylplatta eller frysklampar inslagna i kökshandduk under. Ta inte fram skinkan och låt den stå och bli rumsvarm mellan varven om du har fler bjudningar - då kan den bli dålig. Skär istället upp till servering och ställ in resten av skinkan i kylen så den håller sig kall. Släng den skinka som stått framme flera timmar i rumsvärme. Överbliven skinka som du hållit kyld kan frysas.

1 sats griljering till en julskinka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 skinka med eller utan svål 2-5 kg, kokt eller ugnsstekt
 • 1 äggula
 • 2 msk senap, valfri sort ex grovkornig skånsk senap
 • 1/2 dl ströbröd
 • 5 msk smör

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. 200 grader varmluft.
 2. Med svål: skär bort det mesta av svålen. Om du vill kan du lägga den borttagna svålen underst i ugnsformen. Med nät: har skinkan nät så klipp och ta bort det.
 3. Klicka i smöret i ugnsformen.
 4. Placera skinkan i mitten av formen.
 5. Vispa ihop ägget med senapen i ett glas och bred på över hela skinkan.
 6. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager.
 7. Sätt in skinkan i mitten av ugnen ca 15 minuter. Kolla den hela tiden så den inte bränns i paneringen.
 8. Ta ut och ös skinkan 2-3 gånger genom att luta formen. Griljera skinkan tills den fått en ljusbrun färg.
 9. Ta ut och låt skinkan svalna innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.