Chokladbräck med nötter

Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser. Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.
Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

ca 25 bitar chokadbräck

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram ljus blockchoklad
  • 200 gram mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl flagad mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad torkad aprikos

Tillagning

  1. Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
  2. Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
  3. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke. Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
  4. Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
  5. Smält sedan den vita chokladen.
  6. Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
  7. Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull. De ska få lite färg. Rör om hela tiden. Akta så de inte bränns.
  8. Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
  9. Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
  10. Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
  11. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  12. Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer