Chokladbräck med nötter

Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser. Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.
Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

ca 25 bitar chokadbräck

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram ljus blockchoklad
  • 200 gram mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl flagad mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad torkad aprikos

Tillagning

  1. Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
  2. Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
  3. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke. Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
  4. Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
  5. Smält sedan den vita chokladen.
  6. Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
  7. Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull. De ska få lite färg. Rör om hela tiden. Akta så de inte bränns.
  8. Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
  9. Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
  10. Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
  11. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  12. Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer