Chokladbräck med nötter

Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser.

Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.

Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

ca 25 bitar chokadbräck

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram ljus blockchoklad
  • 200 gram mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl flagad mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad torkad aprikos

Tillagning

  1. Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
  2. Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
  3. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke. Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
  4. Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
  5. Smält sedan den vita chokladen.
  6. Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
  7. Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull. De ska få lite färg. Rör om hela tiden. Akta så de inte bränns.
  8. Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
  9. Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
  10. Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
  11. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  12. Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer