Chokladbräck med nötter
Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos.
Chokladbräck är en slags vanlig chokladkaka fast du gör den själv och toppar med det du gillar som vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser.
Tillagning
- Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
- Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
- Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke. Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
- Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
- Smält sedan den vita chokladen.
- Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
- Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull. De ska få lite färg. Rör om hela tiden. Akta så de inte bränns.
- Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
- Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
- Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
- Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
- Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
Varianter
- Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, kokosflakes, pistagenötter, krossade polkagrisar, hackade fikon, krossad saltlakrits eller nonstop osv.
- Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.
- Vill du ha blank choklad som håller sig fin längre tid så kan du temperera chokladen. Detta gäller mest fin choklad.
- Du kan även vända runt allt i choklad och klicka ut i små högar - likt trillingnöt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal