Fruktsallad med färsk ananas

Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär. Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i fruktsalladen och det ser lite trist ut.
Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa fruktsalladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...
Fruktsalladen håller sig några dagar i kylen.
Köp helst krav-märkt frukt.

8 portioner fruktsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 färsk ananas
  • 1 melon, ca 1 kg, ex. cantaloupe, honungsmelon eller nätmelon
  • 1 mango
  • 2 dl blåbär

Tillagning

  1. Förslagsvis så kan du skära ananasen så här: Skär av toppen och botten av ananasen. Skär bort kanterna. Dela ananasen på mitten samt sedan i fyra klyftor och skär bort den grövre stammen i mitten. Skär klyftorna på längden i tre delar och sedan tvärs över i bitar.
  2. Skär melonen i tärningar. Förslag är: dela melonen på mitten. Gröp ur kärnorna. Skär melonen i 3 cm breda klyftor. Skär klyftorna i bitar genom att skära melonköttet i tärningar när det sitter kvar på klyftan - alltså skär melonköttet med kniven i bitar nästan igenom skalet. Skär sedan längs med skalet så att melonbitarna lossnar.
  3. Skär mangon i bitar. Förslag är att skala mangon med potatisskalare. Skär sedan längs med en ovala kärna som sitter i mangon ut två sk kinder. Skär bort resten av mangon med kniven runt kärnan. Dela mangons fruktkött i tärningar.
  4. Blanda de tärnade frukterna i en skål. Lägg på blåbären vid servering. Fördela ev. fruktsalladen i glas och toppa med några blåbär i varje.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer