Fruktsallad med färsk ananas

Introduktion och förberedelse

Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär.

Serveringsförslag

  • Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
  • Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa salladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
  • Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...

Varianter

  • Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
  • Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
  • Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i salladen och det ser lite trist ut.

Köp helst krav-märkt frukt.

Salladen håller sig några dagar i kylen.

8 portioner fruktsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 färsk ananas
  • 1 melon, ca 1 kg, ex. cantaloupe, honungsmelon eller nätmelon
  • 1 mango
  • 2 dl blåbär

Tillagning

  1. Förslagsvis så kan du skära ananasen så här: Skär av toppen och botten av ananasen. Skär bort kanterna. Dela ananasen på mitten samt sedan i fyra klyftor och skär bort den grövre stammen i mitten. Skär klyftorna på längden i tre delar och sedan tvärs över i bitar.
  2. Skär melonen i tärningar. Förslag är: dela melonen på mitten. Gröp ur kärnorna. Skär melonen i 3 cm breda klyftor. Skär klyftorna i bitar genom att skära melonköttet i tärningar när det sitter kvar på klyftan - alltså skär melonköttet med kniven i bitar nästan igenom skalet. Skär sedan längs med skalet så att melonbitarna lossnar.
  3. Skär mangon i bitar. Förslag är att skala mangon med potatisskalare. Skär sedan längs med en ovala kärna som sitter i mangon ut två sk kinder. Skär bort resten av mangon med kniven runt kärnan. Dela mangons fruktkött i tärningar.
  4. Blanda de tärnade frukterna i en skål. Lägg på blåbären vid servering. Fördela ev. fruktsalladen i glas och toppa med några blåbär i varje.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-21