Mandelmusslor

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. Mandelmusslor passar med vispad grädde och sylt till fika på advent, lucia, julbordet eller när som.

Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i. Mandelmusslorna kan serveras som efterrätt med vispad grädde och sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt.

Mandelmusslorna bakas i mandelmussleformar eller små bakformar. Ta fram smör kvällen innan så det blir mjukt. Gör gärna degen till mandelmusslor dagen innan och låt den stå i kylen över natten - då blir de bäst. Mandelmusslor kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

ca 50 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandlarna i någon minut tills skalen börjar lossna. Häll i ett durkslag och spola kalla.
  3. Lägg mandlarna i en handduk, vik ihop och gnugga av skalen. Sortera ut mandlarna från skalen för hand.
  4. Lägg sötmandlarna och bittermandlarna i en matberedare, mandelkvarn eller hacka mandeln för hand.
  5. Vispa eller rör ihop smör och socker fluffigt någon minut.
  6. Tillsätt äggulan och vispa eller rör ihop.
  7. Tillsätt mandlar samt vetemjöl och rör ihop till en deg.
  8. Låt degen stå i kylen någon timme övertäckt med lite gladplast. Eller låt den stå över natten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg ut formarna på en bakplåt. Du kan grädde mandelmusslorna efterhand och det är inte nödvändigt med femtio formar. Grädda så många du kan i taget.
  11. Smörj formarna med lite mjukt eller smält smör.
  12. Dela degen i fem delar på mjölat bakbord. Rulla degbitarna till rullar. Dela rullarna i tio bitar.
  13. Lägg en bit deg i varje form.
  14. Mjöla tummen och tryck ut degen i ett jämt tunt lager även upp på kanterna.
  15. Grädda mandelmusslorna ljust bruna, det tar ca 10 minuter tills de har fått fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna och stelna några minuter i formarna. Vänd därefter upp mandelmusslorna försiktigt och låt svalna på galler om du behöver formarna att grädda fler omgångar.
  17. Fortsätt grädda mandelmusslor tills degen är slut.
  18. Servera gärna mandelmusslorna med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller hallonsylt.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer