Mandelmusslor

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. Mandelmusslor passar med vispad grädde och sylt till fika på advent, lucia, julbordet eller när som.

Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i. Mandelmusslorna kan serveras som efterrätt med vispad grädde och sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt.

Mandelmusslorna bakas i mandelmussleformar eller små bakformar. Ta fram smör kvällen innan så det blir mjukt. Gör gärna degen till mandelmusslor dagen innan och låt den stå i kylen över natten - då blir de bäst. Mandelmusslor kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

ca 50 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandlarna i någon minut tills skalen börjar lossna. Häll i ett durkslag och spola kalla.
  3. Lägg mandlarna i en handduk, vik ihop och gnugga av skalen. Sortera ut mandlarna från skalen för hand.
  4. Lägg sötmandlarna och bittermandlarna i en matberedare, mandelkvarn eller hacka mandeln för hand.
  5. Vispa eller rör ihop smör och socker fluffigt någon minut.
  6. Tillsätt äggulan och vispa eller rör ihop.
  7. Tillsätt mandlar samt vetemjöl och rör ihop till en deg.
  8. Låt degen stå i kylen någon timme övertäckt med lite gladplast. Eller låt den stå över natten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg ut formarna på en bakplåt. Du kan grädde mandelmusslorna efterhand och det är inte nödvändigt med femtio formar. Grädda så många du kan i taget.
  11. Smörj formarna med lite mjukt eller smält smör.
  12. Dela degen i fem delar på mjölat bakbord. Rulla degbitarna till rullar. Dela rullarna i tio bitar.
  13. Lägg en bit deg i varje form.
  14. Mjöla tummen och tryck ut degen i ett jämt tunt lager även upp på kanterna.
  15. Grädda mandelmusslorna ljust bruna, det tar ca 10 minuter tills de har fått fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna och stelna några minuter i formarna. Vänd därefter upp mandelmusslorna försiktigt och låt svalna på galler om du behöver formarna att grädda fler omgångar.
  17. Fortsätt grädda mandelmusslor tills degen är slut.
  18. Servera gärna mandelmusslorna med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller hallonsylt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat