Mandelmusslor

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. Mandelmusslor passar med vispad grädde och sylt till fika på advent, lucia, julbordet eller när som.

Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i. Mandelmusslorna kan serveras som efterrätt med sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt och vispad grädde. Mandelmusslorna bakas i mandelmussleformar eller små bakformar. Gör gärna degen till mandelmusslor dagen innan och låt den stå i kylen över natten - då blir de bäst. Mandelmusslor kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

ca 50 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandlarna i någon minut tills skalen börjar lossna. Häll i ett durkslag och spola kalla.
  3. Lägg mandlarna i en handduk, vik ihop och gnugga av skalen. Sortera ut mandlarna från skalen för hand.
  4. Lägg sötmandlarna och bittermandlarna i en matberedare, mandelkvarn eller hacka mandeln för hand.
  5. Vispa eller rör ihop smör och socker fluffigt någon minut.
  6. Tillsätt äggulan och vispa eller rör ihop.
  7. Tillsätt mandlar samt vetemjöl och rör ihop till en deg.
  8. Låt degen stå i kylen någon timme övertäckt med lite gladplast. Eller låt den stå över natten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg ut formarna på en bakplåt. Du kan grädde mandelmusslorna efterhand och det är inte nödvändigt med femtio formar. Grädda så många du kan i taget.
  11. Smörj formarna med lite mjukt eller smält smör.
  12. Dela degen i fem delar på mjölat bakbord. Rulla degbitarna till rullar. Dela rullarna i tio bitar.
  13. Lägg en bit deg i varje form.
  14. Mjöla tummen och tryck ut degen i ett jämt tunt lager även upp på kanterna.
  15. Grädda mandelmusslorna ljust bruna, det tar ca 10 minuter tills de har fått fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna och stelna några minuter i formarna. Vänd därefter upp mandelmusslorna försiktigt och låt svalna på galler om du behöver formarna att grädda fler omgångar.
  17. Fortsätt grädda mandelmusslor tills degen är slut.
  18. Servera gärna mandelmusslorna med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller hallonsylt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer