Julstubbe med choklad, nougat och mandel

Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter.
Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.

12 bitar julstubbe

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram mandelmassa
  • 100 gram nougat
  • 50 gram ljus eller mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 0,5 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en liten kastrull eller panna under omrörning. Sätt åt sidan.
  2. Tryck ut mandelmassan till ett 0,5 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred.
  3. Skär nougaten i 1x1 cm tärningar. Lägg dem i mitten på mandelmassan i tät lång rad.
  4. Vänd upp mandelmassan runt nougaten och tryck ihop skarven upp till.
  5. Vänd på mandelmasserullen och placera den på ett bakplåtspapper.
  6. Bryt ljus eller mörk choklad i bitar och lägg i en bunke.
  7. Bryt vit choklad och lägg i en bunke.
  8. Smält chokladen genom att sätta ner bunken i sjudande vatten i en kastrull eller panna med höga kanter under omrörning eller mikra på full effekt i en halv minut åt gången och sedan röra om med en slickepott.
  9. Pensla rullen med ett tjockt lager ljus eller mörk choklad runt om.
  10. Skeda eller ringla över vit choklad i snett mönster.
  11. Strö över rostad flagad mandel samt placera ut hasselnötter så att de fastnar i chokladen.
  12. Låt julstubben svalna och stelna i rumsvärme.
  13. Innan servering så skär du bort överbliven choklad längs kanterna och skär sedan i sneda ca 1,5 cm breda bitar. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer