Julstubbe med choklad, nougat och mandel

Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter.
Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.

12 bitar julstubbe

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram mandelmassa
  • 100 gram nougat
  • 50 gram ljus eller mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 0,5 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en liten kastrull eller panna under omrörning. Sätt åt sidan.
  2. Tryck ut mandelmassan till ett 0,5 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred.
  3. Skär nougaten i 1x1 cm tärningar. Lägg dem i mitten på mandelmassan i tät lång rad.
  4. Vänd upp mandelmassan runt nougaten och tryck ihop skarven upp till.
  5. Vänd på mandelmasserullen och placera den på ett bakplåtspapper.
  6. Bryt ljus eller mörk choklad i bitar och lägg i en bunke.
  7. Bryt vit choklad och lägg i en bunke.
  8. Smält chokladen genom att sätta ner bunken i sjudande vatten i en kastrull eller panna med höga kanter under omrörning eller mikra på full effekt i en halv minut åt gången och sedan röra om med en slickepott.
  9. Pensla rullen med ett tjockt lager ljus eller mörk choklad runt om.
  10. Skeda eller ringla över vit choklad i snett mönster.
  11. Strö över rostad flagad mandel samt placera ut hasselnötter så att de fastnar i chokladen.
  12. Låt julstubben svalna och stelna i rumsvärme.
  13. Innan servering så skär du bort överbliven choklad längs kanterna och skär sedan i sneda ca 1,5 cm breda bitar. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer