Leverkorv

Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.

20 leverkorvar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 4 kokta potatisar
  • 500 gram fläskkött
  • 500 gram späck
  • 1 gul lök
  • 4 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 kg svinlever
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 pkt svinfjälster, korvskinn ca 5 meter

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
  2. Sätt ihop köttkvarnen.
  3. Skala och klyfta lök.
  4. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
  5. Skär späck och lever 2x2 cm stora tärningar.
  6. Sätt igång kvarnen och mal fläskfärs, späck, potatis, lever och lök i malen två gånger. Varva köttfärs, späck, lever, potatis och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Blanda den korvsmeten med kryddorna i bunken.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda leverkorven lite mer om du önskar det.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret.
  11. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Stoppa i korvsmeten i den lite i taget ut och mata ut korvsmeten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  12. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  13. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna vid serveringen.
  15. Du kan frysa leverkorvarna råa. Eller koka dem och servera dem, kyla dem eller frysa dem. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
  16. Kokt leverkorv: koka upp en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna och servera dem varma eller kyl dem för senare servering. De kan kylas och förvaras i kyl eller frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer