Leverkorv

Introduktion och förberedelse

Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost.

Garnera med hackad persilja eller krasse.

Serveringsförslag

  • Leverkorven är god att koka/sjuda och sedan servera varm eller kall. Servera den som nykokt eller så kyler du den och serverar kall i skivor.
  • Vidare kan leverkorven värmas genom att du sjuder den igen eller steker i smör och rapsolja till servering.
  • Klassiskt med inlagda rödbetor till julbord eller buffé.
  • Till lunch eller middag kan leverkorven serveras nykokt eller stekt med valfria tillbehör som rotmos, gräddstuvad kål, med stekt potatis, med pepparrotsstuvad potatis eller senapssås.
  • Den kan också ätas kokt kall och skivad som pålägg på smörgås - gärna med rödbetor till.
  • Eller servera som smörrebröd på en grov bit danskt rågbröd i skivor garnerad med rödbetor, lök, krasse eller hackad persilja.

Varianter

Istället för grislever eller kalvlever kan man använda kycklinglever.

Lagar du korven på grislever kan du lägga den i mjölk några timmar innan eller över natten i kylen innan du använder den. Det är dock valfritt.

20 leverkorvar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 4-5 kokta potatisar, ca 300 gram
  • 500 gram fläskfärs eller fläskkött i bitar
  • 500 gram späck
  • 1 kg svinlever eller kalvlever
  • 1 gul lök
  • 4 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 3-5 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 pkt svinfjälster, korvskinn ca 5 meter

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven. Skala och koka potatis så du har kall potatis till korven. Lägg svinlever i mjölk om du vill det några timmar innan i kylen.
  2. Skala och klyfta lök.
  3. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
  4. Skär späck och lever 2x2 cm stora tärningar.
  5. Sätt ihop köttkvarnen. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  6. Mal fläskfärs, späck, potatis, lever och lök i malen två gånger. Varva köttfärs, späck, lever, potatis och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Tillsätta kryddorna och blanda till en smet. Blanda ut med kallt vatten lite i taget - börja med 3 dl - till en smet lös nog att trycka ut till korv.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda leverkorven lite mer om du önskar det.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret. Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
  11. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Stoppa i korvsmeten i den lite i taget ut och mata ut korvsmeten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  12. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  13. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna vid serveringen.
  15. Du kan frysa leverkorvarna råa. Eller koka dem och servera dem, kyla dem eller frysa dem. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
  16. KOKT LEVERKORV: Koka upp en gryta vatten med 2-3 lagerblad, 5 vitpepparkorn och en tsk salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna och servera dem varma eller låt svalna och kyl dem för senare servering. De kan förvaras i kyl eller frysas.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30