Tiramisu i glas

Introduktion och förberedelse

Tiramisu i glas passar att servera som minidesserter till buffé eller fest. En italiensk dessert med savoiardikex, mascarponeost, kaffe, kakao och eventuellt lite sprit.

En dessert för vuxna. Tiramisu är italienska för dra eller pigga upp mig. Kaffet och spriten har väl med det att göra antar jag.

Alkoholfri tiramisu

Du kan utesluta spriten och laga en alkoholfri tiramisu genom att helt enkel utesluta spriten eller ersätta med rivet skal och saft från en halv citron - skrubba och skölj citronen noga innan.

Vintips

Italienskt dessertvin som Vin Santo eller Recioto; Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak eller brandy; eller franskt Sauternes eller Beaumes de Venise passar bra till tiramisu. Eller en kaffe som espresso och avec som grappa.

12 portioner Tiramisu i glas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 30 Savoiardi-kex
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost
  • 4 msk Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak eller brandy
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe.
  2. Fördela 2,5 kex i 12 stycken glas på en bricka.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Pensla kexen i glasen med kaffe.
  7. Fördela ostsmeten i glasen. Enkelt är att hälla över ostsmeten i en kanna först.
  8. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil.
  9. Täck över glasen med tiramisu med lite gladplast och ställ tiramisun i kylskåpet helst minst tre timmar - gärna över natten.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.