Gravad inlagd sill eller strömming

Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till sillbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Räkna ca 2 kg orensad sill till nedan recept.

1,2 kg gravad inlagd sill

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 1,2 kg rensade färska sillfiléer utan fenor
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • 1 tsk stött vitpeppar
  • 3 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • 6% ättikslag: 5 dl vatten
  • 5 dl ättiksprit 12 %
  • Senapssill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl senap av valfri sort
  • Vitlökssill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Löksill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 1-2-3 lag: 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan.
  2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå gärna sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera.
  7. Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen.
  8. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar, speciellt god till citron och vitlökssill, senapssill, vitlökssill, currysill, tomatsill med flera. Alternativ kan du lägga in den i klassisk söt ättikslag sk 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) till ex. glasmästarsill eller löksill.
  9. Senapssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med gräddfil och god senap. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  10. Vitlökssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med créme fraiche och pressad vitlök. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  11. Löksill: Blanda 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna helt.
  12. Skär sill i bitar och skala samt hacka löken. Varva sill och lök i en glasburk och häll över lagen. Låt stå minst ett dygn svalt innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer