Ischoklad

Introduktion och förberedelse

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som görs med choklad blandat med kokosfett.

Kokosfett har en smältpunkt som är runt 25 grader och då upplevs det som chokladen smälter som is i munnen.

Varianter

  • Du kan ta ljus blockchoklad eller blanda hälften ljus och hälften mörk choklad.
  • Du kan också göra ischokladen med mörkare fin choklad ex. Lindt 70% för en vuxenvariant. Ett förslag om du gillar mörk choklad dock kanske inget för barn.
  • Eller ta i nougat eller göra en ischokladpaj.

Garnering

Om du vill kan du garnera ischokladen innan den stelnat med en nötter som hasselnöt, pistagenöt eller mandel; festligt guldpulver; valfritt strössel som lakritscrisp, minipärlor eller silverkulor med mera.

Ischoklad med kokosfett i formar
Ischoklad görs med kokosfett som gör att chokladen smälter sådär speciellt i munnen.

ca 50 st ischoklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 g ljus blockchoklad eller hälften ljus och hälften mörk choklad ex. 70%
  • 125 gram kokosfett
  • ca 50 knäckformar eller ischokladformar

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och smält under omrörning i vattenbad eller mikro.
  2. Lägg i kokosfettet och låt det smälta under omrörning. Ev. behöver du värma lite mer.
  3. Ställ formarna på en bricka.
  4. Häll ischokladen i formarna ställ att svalna till i rumstemperatur och sedan i kylen.
  5. Förvara gärna ischokladen i svalt.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-11