Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och dragon.
Du kan smaksätta med färsk hackad dragon eller torkad dragon.
Du kan även ta hackad inlagd dragon. Eller blanda. Den inlagda dragonen är marinerad i vinäger så den ger lite mer syrlig touch på sillen också.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTT VITLÖKSSILL MED DRAGON: Häll av lagen och skär eller klipp sill i bitar.
- Blanda gräddfil, majonnäs eller matyoghurt, pressad vitlök, dragon samt vitpeppar i en skål.
- Lägg gärna över sillen i glasburk, serveringsskål eller krus.
- Låt gärna vitlök- och dragonsillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
Låt stå och dra
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Val av sill
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Vill du laga sillen från grunden så kan du kolla här på inlagd sill eller strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal