Sillsallad

Introduktion och förberedelse för inläggning

Klassisk sillsallad med tärnade rödbetor, sill, äpple, lök och kokt potatis. En klassisk kall sallad med sill till julbord.

Man kan också ha i någon msk crème fraiche eller vispad grädde för en krämigare sillsallad. Vidare kan man blanda i kokt ägg samt byta vanlig lök mot hackad rödlök och salladslök.

Annat gott i är saltgurka, kapris och syltlök.

Här med urvattnad saltsill men man kan också ta matjessill, inlagd naturell sill, fem-minuters inläggningssill eller tom ansjovis.

Kokt potatis är valfritt att ha i men gott. Denna sillsallad är smidig att laga på överbliven kokt potatis - annars får du koka några fasta potatisar innan.

4-8 portioner sillsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 st urvattnade sillfiléer, typ inläggningssill eller fem-minuters sill
  • 4 st medelstora kokta fasta potatisar
  • 1 äpple
  • 4 st inlagda rödbetor
  • 1/2 finhackad gul lök eller rödlök
  • 1 msk hackad gräslök eller dill för garnering

Tillagning

  1. Skär alla ingredienserna i små tärningar och blanda försiktigt ihop sillsalladen i en stor skål.
  2. Låt gärna sillsalladen stå och få smak ett par timmar i kylskåp innan servering.
  3. Garnera om du vill med hackad gräslök och dill.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.