Snaps

Recept på hemgjord snaps med olika smaksättning samt lite historia och fakta.

Grunden till en snaps är neutralt brännvin eller vodka. Tillsätt sedan smaksättare och vänta så har du snart en smaksatt snaps. Ofta kan man använda den smaksatta snapsen som en koncentrerad slags "essence" och tillsätta lite efter tycke till brännvin eller vodka så att den får önskad styrka och smak.

Snaps Inte bara kräftor kräfva dessa drycker. Midsommar, jul och påsk - snapsen finns alltid där som sällskap även utan kräftor. Prova att göra egen snaps - det är lättare än du tror.

Förr trodde man på snapsens helande verkan. Vid öronvärk hälldes snaps i örat. Vid magont i magen. Ofta tog man en snaps i förebyggande syfte. Vanligt var också en sup för att vakna, en vid fikat, till lunch, rast, middag och sist en snaps för att somna.

Ansågs någon dricka för mycket förr fanns det bara ett bot - liksupen - att dricka sprit som fått smak i ett lik några dagar.

På 1800-talet drack en svensk i genomsnitt 46 liter sprit. Priserna var låga och var tionde hushåll hade en hembränningsapparat. För att minska på det glada drickandet infördes motboken.

Ett orättvist system där högt ansedda personer fick ut sprit för representation. Andra vanliga arbetare fick spara i månader för att kunna bjuda på kalas. Och många kvinnor fick ingenting.

Mat och dryck har inte samma status som förr. Förr skröt man vid gillen med mycket sprit och dignande bord. Idag har vi bilar, hus och båtar att visa upp. Men de svenska traditionerna som midsommar firar vi ändå med stolthet. Så bry dig inte om att köpa ny bil - bjud på god mat och dryck istället i glada vänners lag.

4 enkla och klassiska snapsar

Längst ner på sidan hittar du alla mina snapsrecept. Men här har jag valt ut fyra klassiker.

Flädersnaps Flädersnaps. En mild och något snällare snaps får du med fläder.

Citronsnaps
Enkel att göra och kan inte gå fel. Blir också god med lime, blandade citrusskal eller torkad pomerans. Välj helst ekologiska citroner (eller skrubba dem noga då citroner besprutas och det vill man ju inte ha i snapsen).

Besk med malört
En klassisk bitter besk eller snaps med malört som ger snapsen en fin gyllene kulör. Strandmalört plockas när den är i knoppstadiet innan blomning, vanligtvis vid Bartolomeusdagen i slutet på Augusti. Torkad malört går utmärkt resten av året och brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.

Flädersnaps
En god och mild snaps.

Porssnaps
Pors är en buske som man använder kvisten av och ger en bitter smak och fyllig arom.

Fler tips

  • Har snapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
  • Snaps serveras vanligtvis iskall. Riktigt restaurangmässigt blir det om du förvarar både snaps och glas i frysen.

Snaps som present

Hemgjord snaps är ett bra presenttips. Gör dina egna etiketter och/eller bind om med band. Gör du egen snaps så kan du välja en fin flaska. Du kan använda brännvinsflaskan, en fin begagnad från loppis eller köpa en ny.

Ta bort etikett genom att lägga flaskan i blöt, pilla bort etiketten och rengör med aceton (på utsidan). Fina begagnade flaskor med avtagbar kork finns från exempelvis vissa flaskor med olivolja, sherry och glögg.

Snapsvisor

www.snapsvisor.nu

Källa bla: Vin & Sprithistoriska Muséet

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.