Hemgjord leverpastej

En god klassisk leverpastej med lite konjak, nöt- eller svinlever. Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare.

Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej. Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i smeten.
Leverpastej blir mycket billigt att laga själv.

1,2 kg leverpastej

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram svin- eller ungnötslever
  • 250 g späck eller fläsk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 6 ansjovisfiléer
  • 3 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde eller mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1 tsk mejram
  • 0,5 tsk ingefära

Tillagning

  1. Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj och putsa levern. Skär lever och späck i mindre bitar.
  3. Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter.
  4. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Tänk på att formarna med leverpastej ska stå i vattnet så det inte rinner över.
  7. Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer.
  8. Blanda alla ingredienser i en bunke.
  9. Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet.
  10. Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt, kryddor mm.
  11. Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform alternativt flera mindre formar. Räkna ca 4 st 6 dl formar eller en till två större formar på ca 2-3 liter.
  12. Smörj formen eller formarna med smör. Häll i leverpastejsmeten.
  13. Täck med folie och grädda leverpastejen i långpannan med vatten till 70 grader innertemperatur. Det tar ca 1,2 timmar. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid.
  14. Ta av folien de sista 20 min så får leverpastejen lite färg.
  15. Ta ut leverpastejen. Känn att pastejen är lika fast i mitten som vid kanten.
  16. Låt leverpastejen kallna.
  17. Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.
E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer