Hemgjord leverpastej
Baka hemgjord leverpastej - här en god klassisk leverpastej av nöt- eller svinlever, späck, lök och grädde smaksatt med lite konjak (valfritt).
Tillagning
- Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
- Skölj och putsa levern. Skär bort hinnor och senor. Skär lever och späck i mindre bitar/tärningar.
- Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter.
- Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
- Häll av levern och späcket och lägg i en bunke. Låt svalna.
- Tillsätt alla ingredienser till bunken med lever och späck. Ställ gärna att kallna helt i kylen. Hit kan du förbereda.
- Mixa hastigt till en jämn smet eller mal och rör ihop. Du kan mixa i en matberedare eller med en stavmixer. Eller mala i köttkvarn. I kvarn går det lättare om allt är väl kylt och kvarndelarna legat i kylen och blivit kalla.
- Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
- Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare. Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
- Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
- Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
- Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet. Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer. För mig tog det 1 timme och 10 minuter. Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid.
- Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
- Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
- Låt svalna.
- Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.
Serveringsförslag
- Gott som leverpastej på mackan med smörgåsgurka.
- Kan förslagsvis garneras till smörgåsbord, julbord eller buffé upplagd i skivor på fat med grovt hackade pistagenötter, blad av machésallad eller annan grönsallad och tinade frysta lingon eller färska lingon.
- Till förrätt, fest och smörgåsbord kan den serveras i skivor likt paté med cumberlandsås, rårörda lingon eller lingonchutney med en enkel grönsallad till.
- På smörrebröd.
- Som tilltugg på rostade crostinis.
Varianter
- Späck och fett fläsk kan du ersätta med fläskbog för att få en mindre fet leverpastej.
- Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i leverpastejsmeten.
- Spriten kan uteslutas om man vill det.
Val av form
- Du behöver en eller två ugnssäkra formar av förslagsvis keramik - terrinform som jag tog på bilden, glasform, gratängform eller metallform likt brödformar.
- Du kan också ta engångs-folieformar.
- Alternativt flera mindre formar - räkna ca 4 st 6 dl formar.
- Eller flera mindre gratängformar, timbal eller portionsformar - förslagsvis små i glas eller keramik som tål ugn som på denna eller denna bild.
Tips
- Leverpastejen frysas in i bitar i burkar och sparas att plocka fram när man önskar.
- Ister är ej samma sak som späck eller fett fläsk och det har jag ej provat att laga leverpastejen med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal