Hemgjord leverpastej
Introduktion och förberedelse
Baka hemgjord leverpastej - här en god klassisk leverpastej av nöt- eller svinlever, späck, lök och grädde smaksatt med lite konjak (valfritt).
Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare.
Hemgjord leverpastej är prisvärt att laga själv. Kan frysas in i bitar och sparas att plocka fram när man önskar.
Serveringsförslag
- Gott som leverpastej på mackan med smörgåsgurka.
- Till fest i skivor likt paté med cumberlandsås, rårörda lingon eller lingonchutney med en enkel grönsallad till.
- Kan garneras med grovt hackade pistagenötter, blad av machésallad eller annan grönsallad och tinade frysta lingon eller färska lingon.
- Bredd på rostade crostinis.
- På smörrebröd.
Varianter
- Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej.
- Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i leverpastejsmeten.
- Spriten kan uteslutas om man vill det.
Val av form
- Du behöver en eller två ugnssäkra formar av förslagsvis keramik - terrinform som jag tog på bilden, glasform, gratängform eller metallform likt brödformar.
- Du kan också ta engångs-folieformar.
- Alternativt flera mindre formar - räkna ca 4 st 6 dl formar.
- Eller flera mindre gratängformar, timbal eller portionsformar - förslagsvis små i glas eller keramik som tål ugn som på denna eller denna bild.

Tillagning
- Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
- Skölj och putsa levern. Skär lever och späck i mindre bitar.
- Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter.
- Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare. Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
- Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer.
- Blanda alla ingredienser i en bunke.
- Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet.
- Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
- Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
- Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
- Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet. Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer. För mig tog det 1 timme och 10 minuter. Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid.
- Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
- Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
- Låt svalna.
- Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal