Hemgjord leverpastej

Introduktion och förberedelse

Baka hemgjord leverpastej - här en god klassisk leverpastej av nöt- eller svinlever, späck, lök och grädde smaksatt med lite konjak (valfritt).

Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare.

Hemgjord leverpastej är prisvärt att laga själv. Kan frysas in i bitar och sparas att plocka fram när man önskar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej.
  • Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i leverpastejsmeten.
  • Spriten kan uteslutas om man vill det.

Val av form

  • Du behöver en eller två större ugnssäkra formar av förslagsvis keramik (som jag tog på bilden), gratängform eller metallform likt brödformar. Räkna att du behöver till 2-3 liter pastejsmet.
  • Du kan också ta engångs-folieformar.
  • Alternativt flera mindre formar - räkna ca 4 st 6 dl formar.
  • Eller flera mindre gratängformar, timbal eller portionsformar - förslagsvis små i keramik som på denna eller denna bild.

Hemgjord leverpastej i keramikform
Hemgjord leverpastej blir god till julbord, buffé, som förrätt likt paté eller till vardags att ha på mackan eller till smörrebröd.

30 portioner, ca 1,2 kg leverpastej, 40 gram per portion

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram svin- eller ungnötslever
  • 250 gram späck eller fläsk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 6 ansjovisfiléer
  • 3 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1 tsk torkad mejram
  • 0,5 tsk torkad ingefära

Tillagning

  1. Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj och putsa levern. Skär lever och späck i mindre bitar.
  3. Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter.
  4. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare. Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
  7. Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer.
  8. Blanda alla ingredienser i en bunke.
  9. Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet.
  10. Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt, kryddor mm.
  11. Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar. Räkna ca 4 st 6 dl formar eller en till två större formar på ca 2-3 liter.
  12. Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna.
  13. Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet. Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer. För mig tog det 1 timme och 10 minuter. Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid.
  14. Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
  15. Ta ut leverpastejen vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
  16. Låt leverpastejen svalna.
  17. Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.
E-mail
Medel: 4 (107 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-27