Hemgjord glögg

Blanda egen glögg med rödvin och glöggkryddor. Glöggen får god smak av kryddnejlikor, hel kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker. Kan spetsas med sprit som brandy, rom eller brännvin.

Kryddorna får dra i vinet över natten eller så längde du önskar. Man kan också ha en bit stjärnanis i som glöggkrydda.

Serveras med skållade mandlar samt russin. Pepparkakor är också klassiskt till.

En variant på russin är att marinera russinen i whisky.

Med karamellsmak

Man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader. Det finns färdiga påsar med glöggkryddor beräknade för en liter glögg som är smidiga att använda.

Glödgad glögg

Elda socker över grytan så det droppar ner i glöggen. Du behöver en stor gryta med lock, rostfri sil och slev. Brandfilt och släckare. Säkrast och vackrast är att göra det utomhus på ett bord med värmeplatta och lite julstämning av pepparkakor, mandlar, russin, granris, marschaller och eldkorgar osv. Om du gör det inomhus så tänk på att ha fritt uppåt och inget som kan ta fyr i närheten. Ett sidobord med värmeplatta är säkrast. Gör det EJ direkt under fläkten på spisen exempelvis.

Kolla in min film när jag glödgar glögg. Jag brukar göra så här:

  1. Värm rödvinet med kryddorna i en stor gryta. Se till att ha ett lock att lägga över att släcka elden med.
  2. Tillsätt hälften av sockret samt sprit. Tänd på glöggen. Får du ej fyr på glöggen så tillsätt mer sprit.
  3. Använd en sil i rosfritt och lägg bitsocker i silen och håll över den brinnande glöggen i grytan. Ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att det smälter ner i glöggen - en del av sockret karamelliseras och ger god smak.

7 små koppar hemgjord glögg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 tim 10 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 flaska fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien prisklass runt 70-90 kr
  • 1 dl starksprit som rom, brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy (valfritt)
  • 1-2 dl strösocker eller så söt du vill ha den
  • KRYDDNING: 1 påse glöggkryddor eller enligt nedan:
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk krossad kardemumma eller kardemummablommor eller 5 hela kardemumma
  • 1 liten bit färsk skalad ingefära eller en bit torkad ingefära eller några krm mald ingefära
  • 2 bitar pomeransskal eller skalet från 1/4 ekologisk apelsin
  • 10 kryddnejlikor

Tillagning

  1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt stå övertäckt minst över natten.
  2. Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering. Ska du ha den längre så kan man ta upp kryddorna. Rör du ut socker och spetsar med sprit (valfritt) också så kan du hälla upp glöggen på egna glasflaskor och ge bort som presenter eller förvara i svalt och mörkt till servering.
  3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Eller låt dem vara kvar (de ska såklart ej drickas eller ätas upp).
  4. Tills servering: Värm glöggen med sockret till runt 65-70 grader. Rör så att sockret löser sig. Smaka av med socker. Tillsätt spriten om du vill ha en spetsad stark glögg.
  5. Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.