Hemgjord glögg

Blanda egen glögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker. Glöggen blir godare om kryddorna får dra i vinet eller spriten över natten.

Variatiant 1: Med mer karamellsmak blir det om man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader. Det finns färdiga påsar med glöggkryddor beräknade för en liter glögg som är smidiga att använda.

Variant 2: Glödgad glögg - elda sockret i grytan genom att värma rödvinet med kryddorna i grytan. Tillsätt hälften av sockret. Använd en stålsil och lägg i bitsocker. Tänd på glöggen och ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att karamelliseras och smälter ner i glöggen. 

 

7 koppar hemgjord glögg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 flaska fylligt rödvin
  • 1 dl starksprit som brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy
  • 15 kryddnejlikor
  • 3 kanelstänger
  • 1 tsk krossad kardemumma
  • 1 liten bit färsk skalad ingefära, torkad ingefära eller några krm mald ingefära
  • 2 bitar pomeransskal
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt gärna stå över natten eller minst några timmar.
  2. Tillsätt spriten och värm så att sockret löser sig.
  3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen.
  4. Värm till runt 70 grader.
  5. Servera med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer