Hemgjord glögg
Introduktion och förberedelse
Blanda egen glögg med rödvin och glöggkryddor. En vinglögg som får god smak av kryddnejlikor, hel kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.
Kan spetsas med sprit som brandy, rom eller brännvin.
Kryddorna får dra i vinet över natten eller så längde du önskar. Man kan också ha en bit stjärnanis i som glöggkrydda.
Serveringsförslag
Glöggen serveras med skållade mandlar samt russin. Pepparkakor är också klassiskt till.
En festlig variant på russin till glöggen är att marinera russinen i whisky.
Variant med smak av karamelliserat socker
En variant är att smälta sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Använd en tjockbottnad kastrull. Lägg en påse glöggkryddor i vin dagen innan.
- Smält sockret till precis att det börjar mörkna - se till att det ej bränns - då får du börja om.
- Häll på ca 1/3 av vinet och var försiktigt då det fräser till. Koka tills sockret löst sig.
- Tillsätt sedan resten av vinet och glöggkryddor samt värm till 70 - 80 grader. Smaka av med socker innan servering.
Överkurs med glödgad glögg
Elda socker över grytan så det droppar ner i glöggen så får du en extra god smak på glöggen av det karamelliserade sockret. Här kan du se på min film när jag glödgar glögg så kanske du förstår mer vad jag menar.
Du behöver en stor gryta med lock, rostfri sil och rostfri slev samt brandfilt och brandsläckare.
Säkrast och vackrast är att göra det utomhus på ett bord med värmeplatta och lite julstämning av pepparkakor, mandlar, russin, granris, marschaller och eldkorgar osv.
Om du gör det inomhus så tänk på att ha fritt uppåt och inget som kan ta fyr i närheten. Ett sidobord med värmeplatta är säkrast. Gör det EJ direkt under fläkten på spisen exempelvis.
- Värm rödvinet med kryddorna i en stor gryta. Se till att ha ett lock att lägga över att släcka elden med.
- Tillsätt hälften av sockret samt sprit. Tänd på glöggen. Får du ej fyr på glöggen så tillsätt mer sprit.
- Använd en sil i rosfritt och lägg bitsocker i silen och håll över den brinnande glöggen i grytan. Ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att det smälter ner i glöggen - en del av sockret karamelliseras och ger god smak.
Tillagning
- Blanda vin med glöggkryddorna och låt stå övertäckt minst över natten.
- Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering. Ska du ha den längre så kan man ta upp kryddorna. Rör du ut socker och spetsar med sprit (valfritt) också så kan du hälla upp glöggen på egna glasflaskor och ge bort som presenter eller förvara i svalt och mörkt till servering.
- Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Eller låt dem vara kvar (de ska såklart ej drickas eller ätas upp).
- Tills servering: Värm glöggen med sockret till runt 65-70 grader. Rör så att sockret löser sig. Smaka av med socker. Tillsätt spriten om du vill ha en spetsad stark glögg.
- Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal