Hemgjord glögg

Blanda egen glögg med rödvin, glöggkryddor och spetsa med brandy, rom eller brännvin. Rödvinet får god glöggsmak av kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker. Kryddorna får dra i vinet eller spriten över natten.

Varianter:

Med karamellsmak

Man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader. Det finns färdiga påsar med glöggkryddor beräknade för en liter glögg som är smidiga att använda.

Glödgad glögg

Elda sockret i grytan genom att värma rödvinet med kryddorna i grytan. Tillsätt hälften av sockret. Använd en stålsil och lägg bitsocker i silen och håll över glöggen i grytan. Tänd på glöggen och ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att det smälter ner i glöggen - en del karamelliseras då vid sidorna och ger god smak.

Man kan också ha en bit stjärnanis i som glöggkrydda.

7 koppar hemgjord glögg

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 12 tim 10 min
 • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

 • 1 flaska fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien prisklass runt 70 kr
 • 1 dl starksprit som rom, brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy (valfritt)
 • 1-2 dl strösocker eller så söt du vill ha den
 • Glöggkryddor: 1 påse glöggkryddor eller enligt nedan
 • 2 kanelstänger
 • 1 tsk krossad kardemumma eller kardemummablommor eller 5 hela kardemumma
 • 1 liten bit färsk skalad ingefära, eller en bit torkad ingefära eller några krm mald ingefära
 • 2 bitar pomeransskal eller skalet från 1/4 ekologisk apelsin
 • 10 kryddnejlikor

Tillagning

 1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt stå övertäckt minst över natten.
 2. Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering. Ska du ha den längre så kan man ta upp kryddorna. Rör du ut socker och spetsar med sprit (valfritt) också så kan du hälla upp glöggen på egna glasflaskor och ge bort som presenter eller förvara i svalt och mörkt till servering.
 3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Eller låt dem vara kvar (de ska såklart ej drickas eller ätas upp).
 4. Tills servering: Värm glöggen med sockret till runt 65-70 grader. Rör så att sockret löser sig. Smaka av med socker. Tillsätt spriten om du vill ha en spetsad stark glögg.
 5. Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept