Hemgjord glögg

Blanda egen glögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker. Glöggen blir godare om kryddorna får dra i vinet eller spriten över natten.

Variatiant 1: Med mer karamellsmak blir det om man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader. Det finns färdiga påsar med glöggkryddor beräknade för en liter glögg som är smidiga att använda.

Variant 2: Glödgad glögg - elda sockret i grytan genom att värma rödvinet med kryddorna i grytan. Tillsätt hälften av sockret. Använd en stålsil och lägg i bitsocker. Tänd på glöggen och ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att karamelliseras och smälter ner i glöggen. 

 

7 koppar hemgjord glögg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 flaska fylligt rödvin
  • 1 dl starksprit som brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy
  • 15 kryddnejlikor
  • 3 kanelstänger
  • 1 tsk krossad kardemumma
  • 1 liten bit färsk skalad ingefära, torkad ingefära eller några krm mald ingefära
  • 2 bitar pomeransskal
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt gärna stå över natten eller minst några timmar.
  2. Tillsätt spriten och värm så att sockret löser sig.
  3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen.
  4. Värm till runt 70 grader.
  5. Servera med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer