Knäckrecept, knäck, julgodis

Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.

80 små knäckformar

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 2 dl socker
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl grädde
 • 50 g smör
 • 2 dl hackad mandel
 • 0,5 tsk bakpulver (valfritt)
 • 80 knäckformar eller strutar

Tillagning

 1. Hacka mandeln. Skålla och skala den ev. innan. Se ovan.
 2. Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
 3. Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
 4. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader (använd stektermometer) och du kan göra kulprovet. Dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor med fingrarna så är den klar.
 5. Rör ev. i en halv tsk bakpulver i knäcken precis när den är klar så blir den porösare vilket kan vara gott.
 6. Blanda ner nötterna och portionera omedelbart ut knäck i små knäckformar eller strutar med hjälp av en matsked. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer