Hembryggd öl IPA

Hembryggd öl eller IPA. Brygg din egen öl hemma i köket. Här recept på en modern, fyllig och god IPA - Indian Pale Ale - med balanserad beska (ca 40 IBU - International Bitter Units) från tre olika humlesorter East Kent Golding (Storbritannien), Amarillo (USA) och Cascade (USA). Grunden är tre maltsorter Aromatic, Park Crystal och Pale Malt. Alkoholhalten blir ca 6-7%. Ingredienser, utrustning och fler tips finns på nätet ex. hos humle.se - Humlegårdens ekolager.

10 liter IPA eller 30 st 33cl faskor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • MALT: 200 gram Aromatic (eller Melanoidin)
  • 200 gram Park Crystal (eller mörk karamellmalt)
  • 2 kg Pale Malt (eller Pilsnermalt)
  • 10 liter vatten
  • 7 gram magnesiumsulfat eller se förpackning
  • 10 gram kalciumsulfat eller se förpackning
  • 8 gram Amarillo (11,2 % alfasyra)
  • 20 gram East Kent Golding (5% alfasyra)
  • 100 gram Cascade (7,6 % alfasyra)
  • 1 pkt 71968 flytande jäst

Tillagning

  1. Ta fram all utrustning och ingredienser.
  2. Värm upp 6 liter vatten i en stor kastrull till 77 grader.
  3. Krossa hel malt om du köpt det. Tips är att du kan mala malten grovt på egen hand mellan en baksten och en tegelsten. Borsta sedan ner i en skål efter hand.
  4. Väg upp krossad malt och lägg i jäskärlet.
  5. Inmäskning: häll på 77 gradigt vatten och rör om. Slå in hela jäskärlet, även botten, i ett täcke eller filt och låt stå totalt 90 minuter. Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull. Kontrollera temperaturen som ska vara 67 grader varje kvart med en termometer, naturligtvis sjunker temperaturen efter hand och då tillsätter du kokande vatten och rör om samt mäter temperaturen igen så att du hela tiden har så nära 67 grader du kan. Då bryter enzymerna i malten ner sockret så att det senare kan jäsa till alkohol.
  6. Utmäskning: för att enzymerna ska sluta jobba så tar du ut en tredjedel av mäsken och kokar upp den. Tillsätt sedan till den övriga mäsken - då höjs temperaturen till ca 75-80 grader. Rör om och låt stå i 15 minuter.
  7. Värm en kastrull med ca 3 liter vatten till 75-80 grader på spisen.
  8. Förbered för att sila av mäsken. Sätt upp ett silkar i en jästunna på en stol. Förbered en annan jästunna bredvid med en hävert eller slang emellan. Ta en liten kastrull eller skopa och fånga upp så mycket malt du kan och häll i silkaret så att det bilder likt en filterbädd. Fortsätt hälla över mäsken och sila den genom silkaret. Sug i häverten så att du får sug över i det andra jäskaret bredvid.
  9. När du har ca 3,5 liter silad mäsk (som nu kallas sötvört) så tar du och öser upp den i en kastrull och värmer den till 75-80 grader. Häll den genom silkaret en gång till. På detta vis lakar du ut allt sockret ur malten och vörten blir blankare (och därmed ölen mindre grumlig).
  10. Laka ur det sista sockret ur malten i silkaret med ca 2-3 liter extra vatten som håller 75-80 grader.
  11. Dags att koka vörten med humle: Häll upp och koka upp sötvörten i en stor kastrull på ca 15-20 liter.
  12. Väg upp humle. Beräkna hur besk ölen ska bli (dess IBU), alltså den mängd humle du ska tillsätta, enligt formeln och humlens alfasyra (som varierar och står på paketet). Antalet IBU är 3 gånger antalet centigram alfasyra per liter vört.
  13. Vörten ska koka en timme totalt. Humle som läggs i i början ger mest beska. Här har humle tillsatts i tre omgångar.
  14. Tillsätt den första omgången Amarillo humle, rör om och koka i 40 minuter.
  15. Tillsätt den andra omgången av East Kent Golding och rör om. Koka i ytterligare 17 minuter.
  16. Tillsätt den sista omgången humle av Cascade och koka i 3 minuter till.
  17. Ta av från värmen och sila upp i jäskärl genom ett durkslag. Sätt på lock. Låt svalna till rumstemperatur. Eventuellt kan vörten stå över natten.
  18. Rör i jästen och jäs med vattenlås i rumstemperatur i 10 dagar.
  19. Tappa försiktigt om till ett annan jäskärl.
  20. Koka upp 3 g socker per liter jäst öl (30 gram till 10 liter) tillsammans med någon dl vatten (detta för att sockret ska lösa sig jämnt i ölet). Rör i sockerblandningen i ölet. Sockret tillsätts för att det ska fortsätta jäsa i flaskan och bildas lite kolsyra.
  21. Tappa upp ölet på flaskor och sätt på kapsyl.
  22. Lagra ölen i rumstemperatur i 10 dagar till.
  23. Kyl din IPA innan servering.
Brygg din egen IPA med massor av god humle och malt.
Brygg din egen IPA med massor av god humle och malt.
Mineraler att justera vattnet med. Använder du mjukt vatten vilket är vanligast i Sverige så tillsätt salter (magnesiumsulfat och kalciumsulfat). Uteslut annars dessa salter om du vet att du använder hårt vatten.
Mineraler att justera vattnet med. Använder du mjukt vatten vilket är vanligast i Sverige så tillsätt salter (magnesiumsulfat och kalciumsulfat). Uteslut annars dessa salter om du vet att du använder hårt vatten.
Mald malt - Pale malt - eller pilsnermalt är grunden som kompletterades med hel smakrik karamellmalt Park Crystal och Aromatic.
Mald malt - Pale malt - eller pilsnermalt är grunden som kompletterades med hel smakrik karamellmalt Park Crystal och Aromatic.
Hel smakrik karamellmalt Park Crystal och Aromatic för mer smak. Blanda med ljusare mald malt typ pilsnermalt.
Hel smakrik karamellmalt Park Crystal och Aromatic för mer smak. Blanda med ljusare mald malt typ pilsnermalt.
Amarillo och Cascade humle ger Ipan den där goda, beska och fylliga smaken man vill ha.
Amarillo och Cascade humle ger Ipan den där goda, beska och fylliga smaken man vill ha.
Krossa hel malt om du köpt det - förslagsvis med en tegelsten och en stenplatta.
Krossa hel malt om du köpt det - förslagsvis med en tegelsten och en stenplatta.
Väg upp krossad malt.
Väg upp krossad malt.
Den krossade malten i kärl redo för inmäskning.
Den krossade malten i kärl redo för inmäskning.
Ta temperaturen varje kvart under inmäskningen och justera så att mäsken håller ca 67 grader med lite mer sjudande hett vatten. Mäska 90 minuter.
Ta temperaturen varje kvart under inmäskningen och justera så att mäsken håller ca 67 grader med lite mer sjudande hett vatten. Mäska 90 minuter.
Slog in mäsken i ett täcke och mäskade i 90 minuter. Kontrollera och justera temperaturen under tiden.
Slog in mäsken i ett täcke och mäskade i 90 minuter. Kontrollera och justera temperaturen under tiden.
Ta ut och koka upp en tredjedel av mäsken för utmäskningen.
Ta ut och koka upp en tredjedel av mäsken för utmäskningen.
Tillsätt het mäsk för utmäskning så mäsken når 75-80 grader - då slutar enzymer att jobba i mäsken.
Tillsätt het mäsk för utmäskning så mäsken når 75-80 grader - då slutar enzymer att jobba i mäsken.
Skopa upp mäsken.
Skopa upp mäsken.
Sätt upp ett silkar i en jästunna på en stol. För över mäsken att sila genom ett silkar - denna gjord av en hink med borrade hål. Här över en jäshink som fångar upp mäsken.
Sätt upp ett silkar i en jästunna på en stol. För över mäsken att sila genom ett silkar - denna gjord av en hink med borrade hål. Här över en jäshink som fångar upp mäsken.
Förbered en annan jästunna bredvid med en hävert eller slang emellan. Ta en liten kastrull eller skopa och fånga upp så mycket malt du kan och häll i silkaret så att det bilder likt en filterbädd. Fortsätt hälla över mäsken och sila den genom silkaret.
Förbered en annan jästunna bredvid med en hävert eller slang emellan. Ta en liten kastrull eller skopa och fånga upp så mycket malt du kan och häll i silkaret så att det bilder likt en filterbädd. Fortsätt hälla över mäsken och sila den genom silkaret.
När du har 2-3 liter silad mäsk för du över den i det andra karet.
Sila över 2-3 liter av mäsken att värma en gång till så du kan laka ut mäsken mera.
Värm 2-3 liter av den silade mäsken (sötvörten) i en kastrull för en andra urlakning av mäsken.
Värm 2-3 liter av den silade mäsken i en kastrull för en andra urlakning av mäsken.
Häll den silade mäsken (sötvörten) över mäsken i silkaret för att laka ur allt sockret ur malten.
Häll den silade mäsken (sötvörten) över mäsken i silkaret för att laka ur allt sockret ur malten.
Häll över sötvörten i en stor kastrull på 15-20 liter. Nu ska den kokas ca en timme med humle för att få smak.
Häll över sötvörten i en stor kastrull på 15-20 liter. Nu ska den kokas ca en timme med humle för att få smak.
Använde tre sorters humle - Amarillo (11,2 % alfasyra), Cascade (7,6 % alfasyra) och mest av den lite mildare East Kent Golding (5% alfasyra). Alfasyran är hur besk humlen är.
Använde tre sorters humle - Amarillo (11,2 % alfasyra), Cascade (7,6 % alfasyra) och mest av den lite mildare East Kent Golding (5% alfasyra). Alfasyran är hur besk humlen är.
Väg upp humle och tillsätt den att koka med sötvörten.
Väg upp humle och tillsätt den att koka med sötvörten.
Ta av vörten från värmen och förbered en jäshink med ett durkslag att sila bort humlen med.
Ta av vörten från värmen och förbered en jäshink med ett durkslag att sila bort humlen med.
Ta av från värmen och sila upp i jäskärl och sätt på lock. Låt svalna till rumstemperatur. Ev. kan vörten stå över natten. Tillsätt jäst och jäs i 10 dagar. Sila över i nytt jäskärl, blanda i lite socker och fördela i flaskor. Förslut med kapsyl och lagra i 10 dagar. Kyl, öppna och njut av egen IPA.
Ta av från värmen och sila upp i jäskärl och sätt på lock. Låt svalna till rumstemperatur. Ev. kan vörten stå över natten. Tillsätt jäst och jäs i 10 dagar. Sila över i nytt jäskärl, blanda i lite socker och fördela i flaskor. Förslut med kapsyl och lagra i 10 dagar. Kyl, öppna och njut av egen IPA.
Överkurs är att justera vattnets mineralhalt för bästa bryggresultat.
Överkurs är att justera vattnets mineralhalt för bästa bryggresultat.

Justera vattnets hårdhet (överkurs):

Använder du mjukt vatten vilket är vanligast i Sverige så tillsätt salter som magnesiumsulfat och kalciumsulfat. Uteslut annars dessa salter om du vet att du använder hårt vatten. Stora delar av Sverige har mjukt vatten - kolla hos din kommun så att det efterliknar det som är bäst för en IPA. Se ev. på förpackning hur mycket du ska tillsätta eller kolla bilden. Nedan recept är bryggt med mjukt vatten så tillsatte 7 gram magnesiumsulfat samt 10 gram kalciumsulfat till vattnet.

Du behöver följande utrustning:

  • 2 jäskärl i plast med lock ca 30 liter
  • 1 stor kastrull 15-25 liter
  • 1 vattenkokare
  • 1 kastrull 5 liter
  • 1 mindre kastrull 1-2 liter att bla skopa med
  • 1 slev
  • 1 litermått
  • 1 digitalvåg
  • 1 digitaltermometer
  • 1 stor plastskål at väga upp ingredienser i
  • 1 silkar (du kan göra ett billigt silkar av en 17 liters betonghink där du bollar ett fullt med hål med diameter 3 mm)
  • 1 vattenlås till jäsning
  • 1 hävert eller slang
  • 1 täcke eller filt
  • 30 flaskor på 33cl eller 20 flaskor på 50 cl med kapsyler
  • Kapsylpåsättare

Tack till Alan Dougan för receptet.

E-mail
Medel: 3.5 (134 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-28