Vitlökssill de lux med rostad vitlök

Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner. Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.

Använder du färsk sill eller strömming så följ detta recept

4 portioner vitlökssill

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 10 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL VITLÖKSSILLEN: 3 msk gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • 1 rostad hel vitlök
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT VITLÖKSSILLEN: Rosta vitlöksklyftorna med skal på lite folie i ugnen i 45 minuter på 175 grader. Ta ut vitlöken och låt svalna.
  9. Halvera den hela vitlöken med en tandad kniv. Pressa ut den mjuka vitlöken i en skål. Halva vitlöken räcker till 4 portioner om man inte är helt galen i vitlök.
  10. Mosa ihop vitlöken med gräddfil samt majonnäs. Smaksätt med några varv av pepparkvarnen.
  11. Häll av lagen och skär eller klipp sillen i bitar och blanda med vitlökssåsen.
  12. Lägg i en glasburk med lock och låt gärna stå något dygn innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer