Mustiga och lättlagade sopprecept

Sopprecept Sopprecept för alla väder, plånböcker och smaker. En favorit är hemlagad kycklingsoppa på god hönsbuljong, en aning curry och redd med lite grädde.

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middag. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Varma dagar hjälper de till att svalka och ruskiga dagar värmer inget som rykande soppa.

Soppor har många fördelar. Förutom att de är billiga, kan späs till flera samt ofta är enkla att laga så mättar soppan längre än fast föda.

Konstigt kan det låta men i korthet är det så att med större bitar fast föda så tar magen med sig maten snabbare iväg från kroppen medan en soppa är kvar längre och då ger energi under längre tid. Du känner dig alltså mätt längre.

Det finns såklart tusentals sopprecept. Rent ovetenskapligt så grundar sig troligen de flesta i "man tager vad man haver"-soppfilosofin. Har man ont om ingredienser är en soppa ofta bästa alternativet att få till något ätligt som räcker till flera. Då kan en soppa vara snabb och enkel att göra. Ett exempel: grön ärtsoppa - vi grundar med fräst lök och vitlök, huvudingredienser som ex. ärtor, sedan buljong eller vatten och avsluta med att ge soppan fyllig smak och krämig konsistens med en skvätt grädde samt avslutningsvis mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Enkelt och riktigt gott. Ersätt ärtorna med kokta vita bönor och du har vit bönsoppa; blomkål och du har blomkålssoppa; fänkål - fänkålssoppa; potatis och purjolök för potatissoppa osv.

En soppa kan också vara rätt avancerad och koka flera timmar - ex. köttsoppa med köttbuljong på ben; kycklingsoppa; fisksoppa; skaldjurssoppa, lammsoppa osv. Dessa blir ofta godare dagen efter när smakerna utvecklats ännu mer. Desto godare grund som buljong desto godare förutsättning att få god soppa. Långkoks-soppor som ex. köttsoppa är ett arv från förr när man kokade billigare segare köttstycken med ben, hela höns osv. I samma gryta får man god buljong och mört kött. Buljongen kan man sedan göra soppa på ex. kålsoppa - ofta tillsammans med köttrester. Exempelvis så berätta min mamma att min släkt i Dalarna ofta åt pepparrotskött (där man kokar segt oxkött i buljong) varje söndag och sedan blev det vitkålssoppa på buljongen med överblivet kött i. Kål och torkade baljväxter som ärtor var vanligt att göra soppa på på vintern. På våren, sommaren och hösten fanns andra råvaror som primörer, sommargrönsaker samt frukt, svamp, bär och rotfrukterna på hösten. Idag kan vi få råvaror när som och därmed laga vilka soppor när som. Men ärtsoppan på torsdagarna har ändå hängt med till idag.

Piffa upp soppan:
En soppa kan du piffa upp på flera sätt. Att lägga till färg som grönt av grovhackad bladpersilja vid servering ger ofta ett godare intryck. Vidare kan du ha rostade frön som solrosfrön, pumpakärnor; några droppar tryffelolja; röra i lätt vispad grädde på slutet; toppa med ostsegel (grädde 2 msk riven ost i en hög på 200 grader i 5 minuter, ta ut och låt svalna); strö över riven ost som parmesan; vrida något varv med svartpeppar från kvarn samt strö över lite gourmetsalt. Gör inte allt detta på en soppa dock då det blir lite för mycket kanske. På sopprecepten står lite mer tips vad som passar.

Bröd till soppa:
- Soppbröd - alla bröd passar till soppa - baka gärna ett eget. Välj vad du gillar. En hembakt baguette passar till de flesta soppor - speciellt fisksoppa med aioli.
- Grissinis - smala italienska goda bröd som passar utmärkt till soppan då du kan lägga dem på soppkanten.
- Yoghurtbröd. Grovt, nyttigt och snabbt bakat (utan jäst) i brödform.

Soppa och efterrätter:
Efter soppa brukar man ibland fylla upp magen med lite god dessert. Pannkakor, våfflor eller äppelpaj är efterrätter som passar då de har tuggmotstånd och fyller upp.
- pannkakor är klassiskt till ärtsoppa
- äppelpaj med vaniljsås eller glass
- frasvåfflor med grädde och sylt
- fler dessertrecept

Crème Nignon Grön ärtsoppa även kallad Crème Nignon i Frankrike är kanske den soppa som är svårast att misslyckas med. I princip är det buljongkokta ärtor och lite grädde som du mixar. Genialiskt gott och troligen ganska nyttigt.Nedan har jag valt ut några favoritsoppor efter typ av soppa.

Alla Receptfavoriters sopprecept hittar du här >>

Snabba och enkla grönsakssoppor:

Grön ärtsoppa - Crème Nignon
Denna klargröna soppa är en enkel, snabb och god klassiker från Frankrike som kan varieras som du önskar. Går knappt att misslyckas med. Enklast är att servera den med bara en klick crème fraiche och ev. någon tsk röd rom på toppen.

Morotssoppa med parmesan

Paprikasoppa

Tomatsoppa

Soppor med linser och bönor

Grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.

Grekisk linssoppa
Faki är en god, mättande, billig och nyttig soppa med linser.

Linssoppa
Liter mer indisk stil av linssoppa med potatis och garam masala. Mycket billig och god.

Kalla och svalkande soppor

Tomatsoppa - Gazpacho
Gazpacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd. Vitlöksbröd är gott till.

Potatissoppa - Vichyssoise
En till fransk klassiker som är god både kall och varm. Klassiskt serveras den kall.

Klassiska svenska soppor:

Köttsoppa med klimp
Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp. En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot. Gott med klimp i men det är valfritt. Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar.

Ärtsoppa med fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in. Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt. Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med. Recept på pannkakor.

Övriga goda soppor:

Kycklingsoppa
En god redd kycklingsoppa - min favoritsoppa.

Fransk löksoppa
Löksoppa är riktigt billig att göra till många. Gott är det också. Du kan festa till med att gratinera den med ostsmörgås osv. Eller så serverar du varma ostmackor bredvid löksoppan. Gärna med massor av god lagrad ost på som Västerbotten eller Gruyèreost.

Fisksoppa Fisksoppa med aioli - vitlöksmajonnäs och gott bröd. 

Fisksoppor:

Fisksoppa med lax och rotfrukter
En enkel, god och matig fisksoppa som går snabbt att laga.

Fisksoppa med aioli
Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv. En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis. Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.

Festligare soppor som passar som förrätt:

Hummersoppa Hummersoppa är en riktigt lyxig festsoppa. Koka god buljong till soppan på hummerskalen.

Hummersoppa
Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest. Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja.

Kräftsoppa
Soppa med kräftor med god smak av kräftskal till buljong. En redd räksoppa eller Bisque på franska. Kräftsoppan kan också användas som kräftsås. I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara och använda. Då köper du kräftstjärtar till soppan. Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsoppan.

Potatis och fänkålssoppa
En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål. Servera gärna soppan med ett gott bröd. Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.

Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor
En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.

Phosoppa Pho-soppa är som Asiens svar på ärtsoppa - en klassiker. Den lagas över hela Asien speciellt runt Vietnam och Laos. Prova något nytt - Pho-soppa är nyttigt, hett, gott och annorlunda smaker. Tyvärr är ingredienserna som färsk koriander mm ej så billigt än i Sverige.

Asiatiska soppor:
Både Tom Yaam Goong och Pho-soppa passar som lunch eller middag.

Thailändsk skaldjurssoppa - Tom Yaam Goong
Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med jätteräkor (som du helst byter mot vanliga räkor eller kräftstjärtar), limeblad, koriander och chili. Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Gör du med kycklingbuljong är denna soppa snabb att laga.

Vietnamesisk Pho-soppa
Asiatisk vardags-soppa i många varianter som grundar sig på "man tager vad man haver"-soppfilosofi. En god buljong med risnudlar, sting av chili, färsk koriander och thaibasilika samt kött, kyckling eller vegetarisk topping blir en billig, god och nyttig soppa. Kokar du riktig buljong som i receptet så tar pho-soppa ett antal timmar för att koka buljongen.

Alla sopprecept >>

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer