Mustiga och lättlagade sopprecept

Sopprecept Sopprecept för alla väder, plånböcker och smaker. En favorit är hemlagad kycklingsoppa på god hönsbuljong, en aning curry och redd med lite grädde.

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middag. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla.

Varma dagar hjälper de till att svalka och ruskiga dagar värmer inget som rykande soppa. Soppor har många fördelar. Förutom att de är billiga, kan späs till flera samt ofta är enkla att laga så mättar soppan längre än fast föda.

Konstigt kan det låta men i korthet är det så att med större bitar fast föda så tar magen med sig maten snabbare iväg från kroppen medan en soppa är kvar längre och då ger energi under längre tid. Du känner dig alltså mätt längre.

Snabbt och enkelt

Det finns såklart tusentals sopprecept. Rent ovetenskapligt så grundar sig troligen de flesta i "man tager vad man haver"-soppfilosofin. Har man ont om ingredienser är en soppa ofta bästa alternativet att få till något ätligt som räcker till flera. Då kan en soppa vara snabb och enkel att göra.

Ett exempel: grön ärtsoppa - vi grundar med fräst lök och vitlök, huvudingredienser som ex. ärtor, sedan buljong eller vatten och avsluta med att ge soppan fyllig smak och krämig konsistens med en skvätt grädde samt avslutningsvis mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Enkelt och riktigt gott. Ersätt ärtorna med kokta vita bönor och du har vit bönsoppa; blomkål och du har blomkålssoppa; fänkål - fänkålssoppa; potatis och purjolök för potatissoppa osv.

 

Eller långkok (men rätt enkelt)

En soppa kan också koka flera timmar - ex. köttsoppa med köttbuljong på ben; kycklingsoppa; fisksoppa; skaldjurssoppa, lammsoppa osv. Dessa blir ofta godare dagen efter när smakerna utvecklats ännu mer. Desto godare grund som buljong desto godare förutsättning att få god soppa. Långkoks-soppor som ex. köttsoppa är ett arv från förr när man kokade billigare segare köttstycken med ben, hela höns osv. I samma gryta får man god buljong och mört kött. Buljongen kan man sedan göra soppa på ex. kålsoppa - ofta tillsammans med köttrester.

Exempelvis så berättar min mamma att min släkt i Dalarna ofta åt pepparrotskött (där man kokar segt oxkött i buljong) varje söndag och sedan blev det vitkålssoppa på buljongen med överblivet kött i.

Kål och torkade baljväxter som ärtor var förr vanligt att göra soppa på på vintern. På våren, sommaren och hösten fanns andra råvaror som primörer, sommargrönsaker samt frukt, svamp, bär och rotfrukterna på hösten. Idag kan vi få råvaror när som och därmed laga vilka soppor när som. Men ärtsoppan på torsdagarna har ändå hängt med till idag.

Piffa upp soppan:

En soppa kan du piffa upp på flera sätt. I många fall kan garnering göra soppan till en komplett rätt - som på restaurang. Tips är då att ta något som smakar bra med soppan, något som bryter av i konsistens och kanske smak (typ salt eller syrligt) och något i en annan färg. Listan kan bli oändlig men nedan är några tips. 

Tänk på: ha med ingredienser som bryter av och komplettererar: något med färg (vanligtvis grönt), något knaprigt (vanligtvis krutonger eller frön) samt något krämigt som crème fraiche eller olja; annan kompletterande smak ex. basilika; något syrligt som balsamvinäger, vin eller rivet citronskal. Gör inte allt för mycket på en soppa dock - då det blir lite för mycket kanske. På sopprecepten står lite mer tips vad som passar.

  • Färg: Att lägga till färg som grönt av grovhackad bladpersilja, späda blad av basilika, färsk koriander, oregano, vattenkrasse, hackad dill, hackad gräslök med mera. 
  • Konsistents: garnera med något knaprigt som krutonger, rostade frön som solrosfrön, pumpakärnor, rostade nötter, knaperstekt fläsk eller bacon (grön ärtsoppa).
  • Olja: ringla över några droppar fin olivolja, rapsolja, brynt smör, tryffelolja, grön örtolja, basilikaolja eller liknande. Exempelvis tryffelolja på svampsoppa eller grön basilikaolja på tomatsoppa.
  • Vinäger eller vin: toppa med en skvätt vitt vin, mousserande vin, droppar med balsamvinäger
  • En klick créme fraiche, färskost, smetana eller löst vispad grädde. Ger krämig och god smak till många soppor som ex. grön ärtsoppa, borstj med mera. Läggs på en klick vid servering i tallrik eller serveras i skål bredvid. Vill du ha en extra fin klick så lär dig forma "ägg" och "ägga" upp ex. créme fraiche med en matsked - tänk att det ska få formen av ett avlångt fint ägg - ser snyggt ut men kräver lite övning. Tips är att värma skeden till creme fraiche och vispad grädde. Eller ta två skedar och jobba dem mot varandra. 
  • Toppa med parmesanflarn - ostsegel - passar mest fisksoppor.
  • Tärnad tomat (tomatconca) - skalad och urkärnad tomat tärnad i små fyrkanter (fisksoppa, köttsoppa med mera)
  • Rivet citronskal, limeskal eller apelsinskal (passar grön ärtsoppa, gröna soppor och fisksoppor).
  • Riven ost: strö över riven ost som parmesan, Västerbotten eller smulad salt fetaost eller fårost. Smält ost på toast (löksoppa).
  • Strö över kokt hackat ägg eller ägghalvor (spenatsoppa och gröna mixade soppor).
  • Servera det kött eller ingrediens man kokt soppan på till. Hummerkött, skalade räkor, musslor i skal eller liknande till skaldjur- och fisksoppor. Eller när det gäller köttsoppor ex. fläsket skuret i bitar till ärtsoppa samt gul fin senap; kött i bitar till lammsoppa, pho-soppa, borstj och alla soppor där man kokar grunden på kött med ben. Ta upp benet med köttet och skär i lagom bitar att servera till soppan.
  • Klimp: ja det har man i köttsoppa.
  • Flingsalt: vrida något varv med svartpeppar från kvarn samt strö över lite gourmetsalt.

Bröd till soppa:

  • Soppbröd - alla bröd passar till soppa - baka gärna ett eget. Välj vad du gillar. En hembakt baguette passar till de flesta soppor - speciellt fisksoppa med aioli.
  • Grissinis - smala italienska goda bröd som passar utmärkt till soppan då du kan lägga dem på soppkanten.
  • Yoghurtbröd. Grovt, nyttigt och snabbt bakat (utan jäst) i brödform.

Soppa och efterrätter:

Efter soppa brukar man ibland fylla upp magen med lite god dessert. Det är enda gången man kan komma undan med en dessert till lunch. Pannkakor, våfflor eller äppelpaj är efterrätter som passar då de har tuggmotstånd och fyller upp.

Crème Nignon Grön ärtsoppa även kallad Crème Nignon i Frankrike är kanske den soppa som är svårast att misslyckas med. I princip är det buljongkokta ärtor och lite grädde som du mixar. Genialiskt gott och troligen ganska nyttigt.

Mina favoritsoppor

Nedan har jag valt ut några favoritsoppor efter typ av soppa.

Alla Receptfavoriters sopprecept hittar du här >

Grönsakssoppor:

Grön ärtsoppa - Crème Nignon
Denna klargröna soppa är en enkel, snabb och god klassiker från Frankrike som kan varieras som du önskar. Går knappt att misslyckas med. Enklast är att servera den med bara en klick crème fraiche och ev. någon tsk röd rom på toppen.

Morotssoppa med parmesan

Paprikasoppa

Tomatsoppa

Soppor med linser och bönor

Grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.

Grekisk linssoppa
Faki är en god, mättande, billig och nyttig soppa med linser.

Linssoppa
Liter mer indisk stil av linssoppa med potatis och garam masala. Mycket billig och god.

Kalla och svalkande soppor

Tomatsoppa - Gazpacho
Gazpacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd. Vitlöksbröd är gott till.

Potatissoppa - Vichyssoise
En till fransk klassiker som är god både kall och varm. Klassiskt serveras den kall.

Klassiska "svenska" soppor:

Köttsoppa med klimp
Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp. En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot. Gott med klimp i men det är valfritt. Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar.

 

Ärtsoppa med fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in. Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt. Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med. Recept på pannkakor.

Två till riktigt goda soppor:  

Kycklingsoppa
En god redd kycklingsoppa - min favoritsoppa.

Fransk löksoppa
Löksoppa är riktigt billig att göra till många. Gott är det också. Du kan festa till med att gratinera den med ostsmörgås osv. Eller så serverar du varma ostmackor bredvid löksoppan. Gärna med massor av god lagrad ost på som Västerbotten eller Gruyèreost.

Fisksoppa Fisksoppa med aioli - vitlöksmajonnäs och gott bröd. 

Fisksoppor:

Fisksoppa med lax och rotfrukter
En enkel, god och matig fisksoppa som går snabbt att laga.

Fisksoppa med aioli
Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv. En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis. Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.

Festligare soppor ex. till förrätt:

Hummersoppa Hummersoppa är en riktigt lyxig festsoppa. Koka god buljong till soppan på hummerskalen.Hummersoppa
Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest. Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, konjak och ev. tryffelolja.

Kräftsoppa
Soppa med kräftor med god smak av kräftskal till buljong. En redd räksoppa eller Bisque på franska. Kräftsoppan kan också användas som kräftsås. I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara och använda. Då köper du kräftstjärtar till soppan. Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsoppan.

Potatis och fänkålssoppa
En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål. Servera gärna soppan med ett gott bröd. Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.

Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor
En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.

 

Phosoppa Pho-soppa är som Asiens svar på vår köttsoppa - en klassiker som man kokar en god buljong och sedan tillsätter det man har och gillar. Den lagas över hela Asien speciellt runt Vietnam och Laos. Pho-soppa är nyttigt, hett, gott och med annorlunda smaker. 

Asiatiska soppor:

Både Tom Yaam Goong och Pho-soppa passar som lunch eller middag.

Thailändsk skaldjurssoppa - Tom Yaam Goong
Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med jätteräkor (som du helst byter mot vanliga räkor eller kräftstjärtar), limeblad, koriander och chili. Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Gör du med kycklingbuljong är denna soppa snabb att laga.

Vietnamesisk Pho-soppa
Asiatisk vardags-soppa i många varianter som grundar sig på "man tager vad man haver"-soppfilosofi. En god buljong med risnudlar, sting av chili, färsk koriander och thaibasilika samt kött, kyckling eller vegetarisk topping blir en billig, god och nyttig soppa. Kokar du riktig buljong som i receptet så tar pho-soppa ett antal timmar för att koka buljongen.

Alla mina sopprecept >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat