Hembakt baguette

Introduktion och förberedelse

Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på lättbakta baguetter som bakas med en lös deg och blir mycket goda.

Du behöver alltså inte forma dem så noga likt köpta baguetter utan de blir jättegoda och lite rustika och knotiga i formen.

Några förslag på pålägg

Servera gärna brödet nybakt med pålägg som tapenade, god färskost med örter eller med dill eller med gott krämigt hemgjort smör.

2 hembakta baguetter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
  4. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
  5. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
  6. Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda.
  7. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan.
  8. Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
  9. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
  11. Njut av baguetterna. Du kan servera dem hela att bryta eller skära i grova skivor eller bitar.
  12. Gott till baguetter är ex. färskost (kanske smaksatt med vitlök eller örter). Rödbetssmör eller vitlökssmör passar också till baguette.
E-mail
Medel: 4.1 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept