Hembakt baguette
Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på lättbakta baguetter som bakas med en lös deg och blir mycket goda.
Du behöver alltså inte forma dem så noga likt köpta baguetter utan de blir jättegoda och lite rustika och knotiga i formen.
Tillagning
- Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
- Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
- Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
- Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
- Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda.
- Fyll en kopp med en halv deciliter vatten och släng in i botten på ugnen och stäng luckan. Detta är valfritt men vattenångan ger extra knaprig yta på baguetterna.
- Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
- Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
- Njut av baguetterna. Du kan servera dem hela att bryta eller skära i grova skivor eller bitar.
- Gott till baguetter är ex. färskost (kanske smaksatt med vitlök eller örter). Rödbetssmör eller vitlökssmör passar också till baguette.
Några förslag på pålägg
Servera gärna brödet nybakt med pålägg som tapenade, god färskost med örter eller med dill eller med gott krämigt hemgjort smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal