Hembakt baguette

Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda.
Bry dig inte om att den lösa baguettedegen gör att formen på dessa baguetter inte blir som köpebaguetter utan mer knotiga bröd. Gästerna kommer inte att tveka att det är hembakta baguetter iaf :).
Servera gärna hemgjorda baguetter med god färskost - kankse smaksatt med vitlök eller örter. Eller smör blandat med rödbetor och salt; eller smör med vitlök - vitlökssmör osv.

2 hembakta baguetter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
  4. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
  5. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
  6. Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda.
  7. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan.
  8. Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
  9. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
  11. Njut av baguetterna. Du kan servera dem hela att bryta eller skära i grova skivor eller bitar.
  12. Gott till baguetter är ex. färskost (kanske smaksatt med vitlök eller örter). Rödbetssmör eller vitlökssmör passar också till baguette.
E-mail
Medel: 4.5 (29 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer