Hembakt baguette

Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på lättbakta baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda. Du behöver alltså inte forma dem så noga likt köpta baguetter utan de blir jättegoda lite rustika och knotiga.

Några förslag på pålägg

Servera gärna brödet med pålägg som tapenade, god färskost med örter, med dill eller hemgjort smör.

Vad kan du laga av gammalt bröd?

Får du bröd över så släng det inte. Gammalt bröd blir godast att rosta i skivor eller bitar ugnen till smaskiga vitlöksbröd med vitlökssmör eller rosta med basilikaolja. Eller gör krutonger - skär i tärningar och blanda med olivolja, smör, vitlök och lite flingsalt samt rosta i ugnen eller panna och toppa valfri sallad eller soppa med. De funkar också att grilla i bitar och toppa med tärnade tomater till bruschetta.

En sista sak är att skära brödet i skivor och låta det torka i en korg i rumstemperatur på något torrt ställe. Riv sedan i matberedare till ströbröd och förvara i luft-tät burk eller påse tills du behöver ströbröd till panering eller att bröa kakform med.

2 hembakta baguetter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
  4. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
  5. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
  6. Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda.
  7. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan.
  8. Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
  9. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
  11. Njut av baguetterna. Du kan servera dem hela att bryta eller skära i grova skivor eller bitar.
  12. Gott till baguetter är ex. färskost (kanske smaksatt med vitlök eller örter). Rödbetssmör eller vitlökssmör passar också till baguette.
E-mail
Medel: 4.3 (55 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer