Fisksoppa med torsk och potatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.

En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis.

Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.

Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och buljongtärning.

4 portioner fisksoppa med torsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 200 gram vitkål
  • 2 pkt krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk hel fänkål
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm curry
  • 300 gram potatis, fast sort
  • 400 gram torsk eller annan fisk
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i olivolja i någon minut.
  3. Hacka eller strimla vitkålen och tillsätt den.
  4. Tillsätt krossade tomater och vatten. Rör runt.
  5. Tillsätt saffran, fänkål, stjärnanis, spiskummin samt curry. Rör om och låt småkoka med eller utan lock.
  6. Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fiskgrytan.
  7. Koka fiskgrytan tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  8. Hit kan du förbereda fisksoppan och låta den stå och svalna. Den blir bara godare om tomatbasen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
  9. Vid servering av fisksoppan: Skär fisken i bitar ca 2x2 cm.
  10. Se till så att tomatbasen till fisksoppan kokar och lägg i fisken. Vänd runt.
  11. Rör i grädde, vinäger, vitpeppar och salt. Smaka på fisksoppan.
  12. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara ca 5 minuter.
  13. Servera fisksoppan med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar). Låt gästen själv klicka i majonnäsen och rör ut den - ca 2 tsk brukar vara gott i.
  14. Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.