Fisksoppa med torsk och potatis

Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis.
Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.
Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och buljongtärning.

4 portioner fisksoppa med torsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 200 gram vitkål
  • 2 pkt krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk hel fänkål
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm curry
  • 300 gram potatis, fast sort
  • 400 gram torsk eller annan fisk
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i olivolja i någon minut.
  3. Hacka eller strimla vitkålen och tillsätt den.
  4. Tillsätt krossade tomater och vatten. Rör runt.
  5. Tillsätt saffran, fänkål, stjärnanis, spiskummin samt curry. Rör om och låt småkoka med eller utan lock.
  6. Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fiskgrytan.
  7. Koka fiskgrytan tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  8. Hit kan du förbereda fisksoppan och låta den stå och svalna. Den blir bara godare om tomatbasen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
  9. Vid servering av fisksoppan: Skär fisken i bitar ca 2x2 cm.
  10. Se till så att tomatbasen till fisksoppan kokar och lägg i fisken. Vänd runt.
  11. Rör i grädde, vinäger, vitpeppar och salt. Smaka på fisksoppan.
  12. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara ca 5 minuter.
  13. Servera fisksoppan med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar). Låt gästen själv klicka i majonnäsen och rör ut den - ca 2 tsk brukar vara gott i.
  14. Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer