Fisksoppa med torsk och potatis
Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli - vitlöksmajonnäs - och gott bröd.
En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis.
Köp MSC-märkt torsk.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs i olivolja i någon minut.
- Hacka eller strimla vitkålen och tillsätt den.
- Tillsätt krossade tomater och vatten. Rör runt.
- Tillsätt saffran, fänkål, stjärnanis, spiskummin samt curry. Rör om och låt småkoka med eller utan lock.
- Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fiskgrytan.
- Koka fiskgrytan tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
- Hit kan du förbereda fisksoppan och låta den stå och svalna. Den blir bara godare om tomatbasen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
- Vid servering av fisksoppan: Skär fisken i bitar ca 2x2 cm.
- Se till så att tomatbasen till fisksoppan kokar och lägg i fisken. Vänd runt.
- Rör i grädde, vinäger, vitpeppar och salt. Smaka på fisksoppan.
- Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara ca 3 minuter.
- Servera fisksoppan med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar) i en skål bredvid och låt gästen själv klicka i och röra ut så mycket den vill ha - ca 2 tsk brukar vara gott i.
- Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
Serveringsförslag
- Servera soppan med köpt eller hemgjord aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar).
- Ett gott köpt bröd som bake-off eller baguette. Du kan också baka eget bröd som baguette, brytbröd, kuvertbröd eller rustika grissinis till.
Varianter
- Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
- Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.
- Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och buljongtärning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal