Linssoppa med gröna linser
Grön linssoppa är enkel, billig och mättande. Förutom linser hade jag i lite potatis, vitlök och gul lök samt garam masala som ger en god smak.
Tillagning
- Skala lök och vitlök.
- Hacka lök och vitlök.
- Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
- Fräs lök, vitlök samt potatis i fett i en gryta ca 5 minuter utan att ta färg.
- Tillsätt ev. lite timjan, curry eller garam masala om du gillar det. Rör om och fräs 30 sekunder till.
- Lägg linser. Rör om och fräs i någon minut.
- Tillsätt vatten och buljongtärning.
- Koka upp soppan.
- Koka linssoppan på låg värme under lock i 40 minuter.
- Mosa ihop soppan något med en potatisstöt. Detta är valfritt.
- Smaka av linssoppan med salt och peppar samt eventuellt mer garam masala.
- Soppans tjocklek kan justeras med vatten. Den tjocknar mer när den får svalna och värmer man den då igen så kan det behövas spädas med vatten samt smakas av med mer salt.
Serveringsförslag
- Soppan passar till vardags som mättande lunch eller soppmiddag. Blir även utmärkt att ta med i lunchlådan.
- Ett gott bröd samt valfritt pålägg passar till soppan. Jag hade rostat surdegsbröd med sojabönsröra på till.
Varianter
- Tärnad potatis är valfritt att ha i. De ger dock god smak, reder soppan och gör soppan lite matigare.
- Du kan byta en del av vattnet mot krossade tomater och/eller kokosmjölk.
- Andra kryddor som passar i är gurkmeja och spiskummin.
- Vill du ha en hetare soppa så kan du ta i 2 krm chiliflakes eller annan valfri chili.
- Garam masala kan bytas mot curry eller uteslutas.
- Ett alternativ till smaksättning är att laga grekisk linssoppa Faki med tomat, timjan, oregano, rosmarin, lagerblad och annat gott.
- Tärnade morötter, rotselleri, stjälkselleri, andra bönor och palsternacka passar också i soppan.
Val av linser
- Finast är gröna Puy-linser från Frankrike. Men vanliga gröna linser blir också gott. Man kan också ta Beluga-linser eller röda linser eller annan valfri sort.
- Istället för röda linser kan du laga soppa med röda linser.
Koka gärna stor sats
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser 500 gram eller 1 kg så kan du spara och ha linssoppa i kyl eller frysa in i portioner. Då dubblerar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal