Hummus eller hommus kikärtsröra

Hummus eller hommus är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.

Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta. Hummus är vanligt till meze, buffé med hemgjord kebab och att ha till som röra till det mesta från mellanöstern ex: falafel, arabiska tunnbröd (libabröd), grillspett (kebab) samt tabbouleh. Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas. Förslag till garnering är hackad bladpersilja, lite ringlad olivolja samt hela kokta eller rostade kikärter. Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du strö över det också. Sumak hittar du i välsorterade affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. 

4 portioner hummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket kikärter 500 gram och spara resten ev. i frysen till annat
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 tsk sumak (valfritt)
  • 2 msk hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Kokta kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten.
  2. Häll av dem och tillsätt vatten så att det täcker.
  3. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
  4. Häll av i durkslag och skölj dem ljumma i kallt vatten.
  5. Hummus: skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke.
  6. Tillsätt kokta kikärter. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem noga i durkslag innan.
  7. Mixa i mixern eller kör med stavmixer. De kan också mosas med en gaffel eller potatisstöt för hand.
  8. Tillsätt olivolja och sesampasta och mixa till en röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar.
  9. Smaka av hummusen med pressad vitlök, citronsaft och salt.
  10. Lägg upp hummusen på fat och garnera ev. med spiskummin, sumak, någon msk olivolja samt grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer