Hummus

Introduktion och förberedelse

Hummus är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja.

Ofta smaksätts hummus - förutom med vitlök - med tahini sesampasta och citronsaft.

Serveringsförslag

  • Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
  • Några förslag är till meze, buffé med hemgjord kebab och falafel, arabiska tunnbröd som libabröd, grillspett kebab samt tabbouleh.
  • Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Kan förberedas

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Hummus kan också frysas.

Varianter

  • Det finns många fler varianter och smaksättningar av hummus. Detta recept är min variant.
  • Vill du ha riktigt fin hummus så mixar du den väl till en helt slät röra. Jag tycker det kan vara gott med lite grövre hummus men det är en smaksak.
  • Koka gärna egna kikärter - det är godast och billigast eller köp kokta på burk eller i paket (2 burkar till detta recept).
  • Du kan ta svensk rapsolja istället för olivolja. Annan olja som majsolja funkar också.

Garnering

  • Strö över sumak, spiskummin, finriven citron eller paprikapulver som är ett mörkt surt pulver av malda sumakbär. Sumak hittar du i välsorterade affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat.
  • Strö över hackad bladpersilja.
  • Ringla över lite olivolja.
  • Garnera med hela kokta eller rostade kikärter.

6 portioner hummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta kikärter eller 2x400 gram kikärter på burk eller paket i lag
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 2-4 msk citronsaft (valfritt), helst ekologisk äkta citronsaft eller pressad färsk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • GARNERING (valfritt): 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk sumak
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 3-5 msk olivolja

Tillagning

  1. MED TORKADE KIKÄRTER: Lägg okokta kikärter i blöt över natten. Ta gärna ett helt paket på 400-500 gram direkt. Kokta kikärter som sedan blir över kan du ha till annat eller frysa in.
  2. Häll av kikärtorna och lägg i en kastrull med lock. Tillsätt vatten så att det täcker.
  3. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka - koka annars lite till. Koktiden kan variera mellan olika paket kikärter och märken.
  4. Häll av kikärtorna i durkslag och skölj dem i kallt vatten. Om du vill kan du spara kokvattnet som kallas Aquafaba och kan användas att vispa likt äggvita och baka med.
  5. MED FÄRDIGKOKTA KIKÄRTER: Använder du färdiga kokta kikärter från burk eller paket så häll av dem och skölj dem i durkslag innan.
  6. HUMMUS: Skala vitlöken och grovhacka dem samt lägg med de kokta kikärtorna i en bunke, mixer eller matberedare med kniv.
  7. Tillsätt olivolja och sesampasta, citronsaft samt salt. Mixa kikärtorna till en slät röra. Tillsätt lite vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar. Desto slätare röra ju finare hummus men det är en smaksak.
  8. VARIANT: Jag gillar att först fräsa finhackad eller pressad vitlök i olivoljan någon minut så att den precis tar lite färg - akta så den ej blir brun eller bränns. Mixa sedan med kikärter osv till hummus.
  9. Smaka av hummusen med citronsaft och salt samt eventuellt mer vitlök om du gillar det.
  10. Lägg upp hummusen på fat eller i skål. Vill du festa till hummusen så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite spiskummin, sumak, några msk olivolja samt grovhackad bladpersilja.
  11. Förvara i kylen. Blir extra god om den får stå några timmar eller över natten i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (67 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-22