Hummus eller hommus kikärtsröra

Hummus eller hommus är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.

Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta. Hummus är vanligt till meze, buffé med hemgjord kebab och att ha till som röra till det mesta från mellanöstern ex: falafel, arabiska tunnbröd (libabröd), grillspett (kebab) samt tabbouleh. Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas. Förslag till garnering är hackad bladpersilja, lite ringlad olivolja samt hela kokta eller rostade kikärter. Du kan ta svensk rapsolja istället för olivolja. Annan olja som majsolja funkar också. 

Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du strö över det också. Sumak hittar du i välsorterade affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. 

Koka gärna egna kikärter - det är godast och billigast eller köp kokta på burk eller i paket (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket kikärter 400-500 gram direkt. Lägg i blöt över natten. Koka sedan mjuka enligt paket eller ca 1-2 timmar. Du kan göra hummus på allt om du vill eller en del och frysa in hummus eller restern av kikärterna till en annan dag. 

4 portioner hummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk citronsaft (valfritt), helst ekologisk äkta citronsaft eller pressad färsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • GARNERING (valfritt): 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk sumak
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 3-5 msk olivolja

Tillagning

  1. Med torkade kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten. Laga gärna ett helt paket på 400-500 gram direkt. Resterna av kikärterna kan du ha till annat eller frysa in.
  2. Häll av dem och tillsätt vatten så att det täcker.
  3. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
  4. Häll av i durkslag och skölj dem i kallt vatten. Om du vill kan du spara kokvattnet som kallas Aquafaba och kan användas att vispa likt äggvita och baka med.
  5. Hummus: skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke. Eller använd kastrullen du kokt kikärtorna i och mixa med stavmixer.
  6. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem i durkslag innan.
  7. Mixa kikärtorna i mixer eller kör med stavmixer. De kan också mosas med en gaffel eller potatisstöt för hand men lättast med mixer.
  8. Tillsätt olivolja och sesampasta och mixa till en röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar.
  9. Smaka av hummusen med lite citronsaft och salt i taget samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  10. Lägg upp hummusen på fat eller i skål. Vill du festa till hummusen så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite spiskummin, sumak, några msk olivolja samt grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer