Räksoppa

Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.

Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.

Välj räkor som fiskats hållbart gärna MSC-märkta. Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger.

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpure
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,5 paket saffran
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy
  • 1 dl grädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna i kylen så länge och börja med buljongen som ska bli den goda smaken i räksoppan.
  2. Skala och hacka lök, rotselleri och morot. Lägg över i grytan med räkskal. Finhacka vitlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran till grytan och fräs i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomatjuicen från burken med tomater. Hacka de skalade tomaterna och tillsätt dem. Rör och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten och vin och låt räkfonden sjuda i 20 minuter.
  5. Sila sedan bort räkskalen. Ex. slå soppan genom en sil eller ett durkslag ner i en ny stor kastrull. Tryck ut så mycket buljong du kan.
  6. Koka ihop soppan i någon halvtimme på medelvärme.
  7. Rör ut grädden med en msk vetemjöl och vispa i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak.
  8. Servera i sopptallrikar men en hög räkor i mitten på varje tallrik och slå den varma soppan över. Skeda någon klick lättvispad grädde runt räkhögen. En droppe tryffelolja på varje gör pricken över i. Hackad gräslök är nog finast att garnera med. Klassiskt är ju att garnera med lite dill. Du kan också skiva äppelbitar eller fänkål tunnt och pensla med citron och garnera med 2-3 skivor på varje räkhög. Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer