Räksoppa

Introduktion och förberedelse

Räksoppa med handskalade räkor. En god grund kokas av skalen och smaksätts med tomat, saffran, konjak, rotselleri, vitlök, vitt vin, cayenne och lite timjan samt reds krämig med grädde.

Välj räkor som fiskats hållbart gärna MSC-märkta.

Serveringsförslag

  • Servera soppan med gott bröd eller bake-off till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch.
  • Festliga förslag som passar till är goda nybakta grissinis eller rosenbröd eller knapriga vitlöksbröd, parmesanbröd, parmesankex eller långa brödkrutonger.
  • Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
  • Förutom lättvispad grädde, tryffelolja och gräslök eller dill är fler förslag att skiva äppelbitar eller fänkål så tunt du kan i en mandolin och pensla med citron. Garnera med 2-3 skivor på varje räkhög.

Att dricka till

Vintips till räksoppa är ett lätt kylt aromatiskt ekfatslagrat vitt vin ex. en Chardonnay från Australien

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,25 paket saffran
  • 1 burk hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy (valfritt)
  • 1 dl grädde att vispa till servering (valfritt)
  • 6-12 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna övertäckta i kylen så länge och börja med buljongen som ska bli den goda smaken i räksoppan.
  2. Skala och hacka lök, rotselleri och morot. Lägg över i grytan med räkskal. Finhacka vitlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran till grytan och fräs i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomaterna. Rör och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten och vin och låt sjuda i 20 minuter.
  5. Sila sedan bort räkskalen genom att förslagsvis slå soppan genom en sil eller ett durkslag ner i en ny stor kastrull. Tryck ut så mycket buljong du kan.
  6. Koka ihop soppan i ca 20 minuter på medelvärme. Mixa med en stavmixer. Smaka på soppan och koka ner den till så kraftig smak du vill ha - blir den för smakrik kan du späda med lite vatten.
  7. Rör ut 1 msk vetemjöl i grädden i en skål tills det ej är klumpar kvar. Rör i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak. Hit kan du förbereda och hålla varm. Eller kyla ner och ha i kylen samt värma till servering.
  8. SERVERING: Vispa 1 dl grädde löst. Fördela räkor i sopptallrika - en hög räkor i mitten på varje tallrik. Slå den varma soppan över. Eller servera den i en kanna eller stor tekanna vid bordet så hälls soppan i tallrik vid bordet. Skeda några klickar vispad grädde runt räkhögen. 1-2 droppar tryffelolja på varje soppa gör pricken över i. Hackad gräslök eller dill är också fint att garnera med.
E-mail
Medel: 4 (96 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-20