Räksoppa

Introduktion och förberedelse

Räksoppa med handskalade räkor. En god grund kokas av skalen och smaksätts med tomat, saffran, konjak, rotselleri, vitlök, vitt vin, cayenne och lite timjan samt reds krämig med grädde.

Välj räkor som fiskats hållbart gärna MSC-märkta.

Serveringsförslag

  • Servera soppan med gott bröd eller bake-off till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch.
  • Festliga förslag som passar till är goda nybakta grissinis eller rosenbröd eller knapriga vitlöksbröd, parmesanbröd, parmesankex eller långa brödkrutonger.
  • Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
  • Förutom lättvispad grädde, tryffelolja och gräslök eller dill är fler förslag att skiva äppelbitar eller fänkål så tunt du kan i en mandolin och pensla med citron. Garnera med 2-3 skivor på varje räkhög.

Kan förberedas

Soppan kan lagas i god tid och blir bara godare om den får stå något dygn i kylen att få smak.

Att dricka till

Vintips till räksoppa är ett lätt kylt aromatiskt ekfatslagrat vitt vin ex. en Chardonnay från Australien

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,25 gram saffran, 1/2 paket
  • 1 burk hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy (valfritt)
  • 1 dl grädde att vispa till servering (valfritt)
  • 6-12 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna övertäckta i kylen till servering.
  2. Fräs runt räkskalen några minuter. Tillsätt vatten och koka upp. Låt koka på låg värme ca 10 minuter medan du förbereder grönsaker.
  3. Skala och hacka lök, rotselleri och morot. Finhacka vitlöken.
  4. Sila av buljongen från räkskalen ner i en skål med hjälp av en sil eller ett durkslag. Sätt buljongen åt sidan till senare. Skölj ur kastrullen och använd till soppan.
  5. Lägg grönsakerna med olivolja i kastrullen. Fräs några minuter.
  6. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran och fräs några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt tomater och vitt vin. Rör om. Koka i några minuter.
  8. Tillsätt räkbuljongen samt koka upp. Låt koka på låg värme i 40 minuter.
  9. Mixa soppan med en stavmixer.
  10. Rör ut 1 msk vetemjöl i grädden i en skål tills det ej är klumpar kvar. Rör i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak. Hit kan du förbereda och hålla varm. Eller kyla ner och ha i kylen samt värma till servering.
  11. Smaka av med salt och peppar. Koka eventuellt ner soppan ytterligare för extra fyllig smak.
  12. SERVERING: Vispa 1 dl grädde löst. Fördela räkor i sopptallrikar - en hög räkor i mitten på varje tallrik. Slå den varma soppan över. Eller servera den i en kanna eller stor tekanna vid bordet så hälls soppan i tallrik vid bordet. Skeda några klickar vispad grädde runt räkhögen. 1-2 droppar tryffelolja på varje soppa gör pricken över i. Hackad gräslök eller dill är också fint att garnera med.
E-mail
Medel: 4 (104 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-17