Räksoppa

Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.

Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.

Välj räkor som fiskats hållbart gärna MSC-märkta. Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger.

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpure
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,5 paket saffran
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy
  • 1 dl grädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna i kylen så länge och börja med buljongen som ska bli den goda smaken i räksoppan.
  2. Skala och hacka lök, rotselleri och morot. Lägg över i grytan med räkskal. Finhacka vitlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran till grytan och fräs i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomatjuicen från burken med tomater. Hacka de skalade tomaterna och tillsätt dem. Rör och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten och vin och låt räkfonden sjuda i 20 minuter.
  5. Sila sedan bort räkskalen. Ex. slå soppan genom en sil eller ett durkslag ner i en ny stor kastrull. Tryck ut så mycket buljong du kan.
  6. Koka ihop soppan i någon halvtimme på medelvärme.
  7. Rör ut grädden med en msk vetemjöl och vispa i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak.
  8. Servera i sopptallrikar men en hög räkor i mitten på varje tallrik och slå den varma soppan över. Skeda någon klick lättvispad grädde runt räkhögen. En droppe tryffelolja på varje gör pricken över i. Hackad gräslök är nog finast att garnera med. Klassiskt är ju att garnera med lite dill. Du kan också skiva äppelbitar eller fänkål tunnt och pensla med citron och garnera med 2-3 skivor på varje räkhög. Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer