Räksoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.

Välj räkor som fiskats hållbart gärna MSC-märkta.

Servera soppan med gott bröd eller bake-off. Festliga förslag som passar till är goda nybakta grissinis eller rosenbröd eller knapriga vitlöksbröd, parmesanbröd, parmesankex eller långa brödkrutonger.

Att dricka till

Vintips till räksoppa är ett lätt kylt aromatiskt ekfatslagrat vitt vin ex. en Chardonnay från Australien

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpure
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,5 paket saffran
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy
  • 1 dl grädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna i kylen så länge och börja med buljongen som ska bli den goda smaken i räksoppan.
  2. Skala och hacka lök, rotselleri och morot. Lägg över i grytan med räkskal. Finhacka vitlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran till grytan och fräs i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomatjuicen från burken med tomater. Hacka de skalade tomaterna och tillsätt dem. Rör och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten och vin och låt räkfonden sjuda i 20 minuter.
  5. Sila sedan bort räkskalen. Ex. slå soppan genom en sil eller ett durkslag ner i en ny stor kastrull. Tryck ut så mycket buljong du kan.
  6. Koka ihop soppan i någon halvtimme på medelvärme.
  7. Rör ut grädden med en msk vetemjöl och vispa i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak.
  8. Servera i sopptallrikar men en hög räkor i mitten på varje tallrik och slå den varma soppan över. Skeda någon klick lättvispad grädde runt räkhögen. En droppe tryffelolja på varje gör pricken över i. Hackad gräslök är nog finast att garnera med. Klassiskt är ju att garnera med lite dill. Du kan också skiva äppelbitar eller fänkål tunnt och pensla med citron och garnera med 2-3 skivor på varje räkhög. Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.