Kräftsoppa

Introduktion och förberedelse

Soppa med kräftor med god smak av kräftskal till buljong. En redd kräftsoppa eller Bisque på franska garnerad med kräftstjärtar och gräslök.

Serveringsförslag

Kräftsoppan är god att servera med ett gott kuvertbröd, soppbröd, smördegspinnar eller grissinis till.

Med kräftskal

Har du kräftskiva kan du ta vara på kräftskal som blir över. Samla ihop dem direkt efter ni ätit och frys in eller lägg i kylen. Använd dem sedan till denna soppa eller kräftfond du kan ha som grund till denna soppa istället för vatten och fiskbuljong.

Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsoppan. Till soppan köper du sedan kräftstjärtar att ha i.

Med frysta och tinade kräftor

Du kan också laga kräftsoppan på 15-20 hela kräftor. Köp förslagsvis ett paket frysta kräftor och tina dem. Eller kylda kokta kräftor i lag. Skala dem samt använd skalen till fonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen av soppan.

Extra smak med lyxig flambering

Överkurs är att flambera kräftskalen när du fräst dem en stund. Du behöver 6-8 cl konjak, brandy, armagnac eller calvados samt en tändare. Se till att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte grytan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan huvudet.

Häll på spriten, vinkla grytan lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp men den goda smaken är kvar.

4 portioner kräftsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 16 kokta kräftor eller ca 1 liter kräftskal och en burk skalade kräftstjärtar i lag
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • ca 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering (valfritt)
  • 4 kvistar krondill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare. Spara gärna några fina stora klor till garnering också.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med lök och vitlök i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong (vatten och fiskbuljongtärning), sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt fonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Smaka av kräftsoppan med salt och vitpeppar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så blir den skummig och fin.
  14. Servera kräftsoppan med hackade kräftstjärtar (lägg en hög med kräftstjärtar i mitten på tallriken och slå soppan runt) och garnera med hackad gräslök, krondill och någon kräftklo.
  15. Servera kräftsoppan med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.