Kräftsoppa

Soppa med kräftor med god smak av kräftskal till buljong. En redd kräftsoppa eller Bisque på franska garnerad med kräftstjärtar och gräslök. Servera gärna ett gott kuvertbröd, soppbröd, smördegspinnar eller grissinis till.

I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara och använda. Då köper du kräftstjärtar till soppan. Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsoppan.

För att koka kräftfonden du använder att koka soppan med behöver du kräftskal. Tar du från kräftskivan så se till att samla ihop dem direkt och ställa in dem i kylen.

Du kan också skala ett paket tinade kräftor och använda skalen till fonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen av soppan (då behöver du ej köpa några färdigskalade stjärtar).

Kräftsoppan kan också användas som kräftsås till fisk som grillad lax eller ugnsbakad torsk.

4 portioner kräftsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal
  • 1 burk skalade kräftstjärtar
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • ca 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering (valfritt)
  • 4 kvistar krondill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare. Spara ev. några klor till garnering också.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Smaka av kräftsoppan med salt och vitpeppar.
  13. Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så blir den skummig och fin.
  14. Servera kräftsoppan med hackade kräftstjärtar (lägg en hög med kräftstjärtar i mitten på tallriken och slå soppan runt) och garnera med hackad gräslök, krondill och någon kräftklo.
  15. Servera kräftsoppan med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer