Fisksoppa med lax och rotfrukter

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, torsk och rotfrukter som kålrabbi, palsternacka och potatis. Smaksatt med timjan, grädde och saffran.

4 portioner fisksoppa med lax och rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten samt 2 fiskbuljongtärningar eller 5 dl fiskbuljong
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrabbi, ca 2 st
  • 100 gram potatis, ca 2 medelstora potatisar, fast sort
  • 200 gram lax
  • 200 gram torsk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i smör i någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, saffran och timjan. Rör runt.
  4. Tillsätt vatten. Rör om och låt småkoka med eller utan lock medan du förbereder resterande ingredienser.
  5. Skala och tärna rotfrukter i ca 2x2 cm bitar. Lägg i grytan.
  6. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 15 minuter.
  7. Skär under tiden fisken i bitar ca 2x2 cm.
  8. Lägg i fisken. Vänd runt.
  9. Rör i grädde, creme fraiche, peppar och salt. Koka upp.
  10. Smaka på fisksoppan och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  11. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara 3-4 minuter.
  12. Servera fisksoppan som den är med gott bröd eller med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar).
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer