Fisksoppa med lax och rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, torsk, räkor och rotfrukter som kålrabbi, palsternacka och potatis. Smaksatt med timjan, grädde och saffran - som ger den fina gula färgen.

Kan serveras med aioli eller rouille samt gott bröd.

4 portioner fisksoppa med lax och rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten samt 2 fiskbuljongtärningar eller 5 dl fiskbuljong
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrabbi, ca 2 st
  • 100 gram potatis, ca 2 medelstora potatisar, fast sort
  • 200 gram lax
  • 200 gram torsk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk skalade räkor i lag

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i smör i någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, saffran och timjan. Rör runt.
  4. Tillsätt vatten. Rör om och låt småkoka med eller utan lock medan du förbereder resterande ingredienser.
  5. Skala och tärna rotfrukter i ca 2x2 cm bitar. Lägg i grytan.
  6. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 15 minuter.
  7. Skär under tiden fisken i bitar ca 2x2 cm.
  8. Lägg i fisken. Vänd runt.
  9. Rör i grädde, creme fraiche, peppar och salt. Koka upp.
  10. Smaka på fisksoppan och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  11. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara 3-4 minuter. Häll av räkorna och tillsätt dem eller garnera med dem vid serveringen.
  12. Servera fisksoppan som den är med gott bröd eller med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar).
E-mail
Medel: 3.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-12