Vegan färssoppa

Introduktion och förberedelse

Vegan färssoppa - en vegetarisk och vegan variant på köttfärssoppa med sojafärs, lök, paprikapulver, potatis, morot, svartpeppar, tomatpuré eller chilisås (tomat) samt hackad persilja.

Här har jag lagat originalet på köttfärssoppa från hemkunskapen men med sojafärs istället för köttfärs och toppat med en klick Oatly fraiche.

I orginalreceptet ska man ha varm ostsmörgås till - varma mackor där du bytt osten mot sojaost mozzarella-style.

Varianter

Det finns såklart massa mer gott man kan ha i köttfärssoppa - några tips är:

  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 burk krossade tomater eller ketchup istället för tomatpuré eller chilisås (ta då även mindr mängd vatten - ca 11 dl vatten).
  • färsk tärnad röd paprika
  • chiliflakes eller annan chili ex. en hackad birds eye chili (obs starkt)
  • andra grönsaker som strimlad vitkål, rotselleri, svamp som champinjoner, palsternacka, rödbetor, kålrot, persiljerot, purjolök, fänkål, blomkål med mera. Även fryst grönsaksblandning funkar. Majs och broccolibuketter funkar också att ha i.
  • bönor som stora vita bönor eller kidney-bönor (byt ut potatisen mot bönor för en LCHF-variant).
  • hackad färsk koriander
  • annan kryddning som något krm currypulver; 1 krm rökt paprikapulver; 1/2 tsk fänkålsfrön; 1 pkt tacokrydda; 2 krm garam masala eller 1/2 tsk torkad oregano
  • tillsätt någon extra dl sojagrädde eller Oatly Imat för en krämig färssoppa
  • istället för sojafärs kan du ta sojakuddar, tärnad tofu eller seitan.

4 port vegan färssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 3 buljongtärningar - grönsaksbuljong
  • 2 potatisar, ca 200 gram
  • 2 morötter, ca 150 gram
  • 1 gul lök
  • 300 gram sojafärs, 1 pkt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk chilisås (tomat) eller tomatpuré
  • 4 msk hackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 2 msk majsolja eller rapsolja
  • Tillbehör (valfritt): 1 dl Oatly Fraiche

Tillagning

  1. Koka upp vatten och smula i buljongtärning.
  2. Skala under tiden potatis samt morot. Skär i tärningar eller skivor.
  3. Koka potatis och morot i buljongen i 10 minuter på medelvärme ev. under lock.
  4. Skala och hacka löken. Hacka den så fint du kan.
  5. Fräs sojafärs och lök i en stekpanna i olja.
  6. Låt få lite färg några minuter samt rör runt. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
  7. Lägg över färsen i buljongen.
  8. Tillsätt tomatpuré eller chilisås till soppan. Låt koka fem minuter till.
  9. Smaka av färssoppan med salt och peppar samt ev. mer paprikapulver.
  10. Skölj och hacka persilja fint. Tillsätt till soppan och rör runt.
  11. Färssoppan är klar att serveras. Toppa ev. med 1-2 skedan crème fraiche vid servering.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 125 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.