Köttfärssoppa

Köttfärssoppa - en klassiker från hemkunskapen. Enkel och god soppa med köttfärs, lök, paprikapulver, potatis, morot, svartpeppar, tomatpuré eller chilisås (tomat) samt hackad persilja.

Här har jag lagat originalet från hemkunskapen men toppat med en klick crème fraiche. I orginalreceptet ska man ha varm ostsmörgås till - varma mackor funkar ju om man gillar det.

Istället för blandfärs eller nötfärs kan du ta lammfärs, fläskfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafära.

Det finns såklart massa mer gott man kan ha i köttfärssoppa - några tips är:

  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 burk krossade tomater eller ketchup istället för tomatpuré eller chilisås (ta då även mindre mängd vatten - ca 11 dl vatten). Vita bönor i tomatsås funkar också.
  • färsk tärnad röd paprika
  • chiliflakes eller annan chili ex. en hackad birds eye chili (obs starkt)
  • andra grönsaker som strimlad vitkål, svamp som champinjoner, rotselleri, palsternacka, rödbetor, kålrot, persiljerot, purjolök, gröna sojabönor, gröna ärtor, fänkål, blomkål med mera. Även fryst grönsaksblandning funkar. Majs och broccolibuketter funkar också att ha i.
  • bönor som stora vita bönor eller kidney-bönor (byt ut potatisen mot bönor för en LCHF-variant).
  • hackad färsk koriander
  • annan kryddning som något krm currypulver; 1 krm rökt paprikapulver; 1/2 tsk fänkålsfrön; 1 pkt tacokrydda; 2 krm garam masala eller 1/2 tsk torkad oregano
  • tillsätt och rör i någon dl grädde eller kokbar crème fraiche på slutet för en krämig köttfärssoppa

4 port köttfärssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 3 buljongtärningar - köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 potatisar, ca 200 gram
  • 2 morötter, ca 150 gram
  • 1 gul lök
  • 200 gram köttfärs - blandfärs eller nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk chilisås (tomat) eller tomatpuré
  • 4 msk hackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 2 msk smör eller margarin
  • Tillbehör (valfritt): 1 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Koka upp vatten och smula i buljongtärning.
  2. Skala under tiden potatis samt morot. Skär i tärningar eller skivor.
  3. Koka potatis och morot i buljongen i 10 minuter på medelvärme ev. under lock.
  4. Skala och hacka löken. Hacka den så fint du kan.
  5. Fräs köttfärs och lök i en stekpanna i smör.
  6. Låt få lite färg några minuter och hacka sedan sönder köttfärsen då och då samt rör runt. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
  7. Lägg över köttfärsen i buljongen.
  8. Tillsätt tomatpuré eller chilisås till soppan. Låt koka fem minuter till.
  9. Smaka av köttfärssoppan med salt och peppar samt ev. mer paprikapulver.
  10. Skölj och hacka persilja fint. Tillsätt till soppan och rör runt.
  11. Köttfärssoppan är klar att serveras. Toppa ev. med 1-2 skedan crème fraiche vid servering.
E-mail
Medel: 4.7 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-09-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer