Köttfärssoppa

Köttfärssoppa - en klassiker från hemkunskapen. Enkel och god soppa med köttfärs, lök, paprikapulver, potatis, morot, svartpeppar, tomatpuré eller chilisås (tomat) samt hackad persilja. 

Här har jag lagat originalet från hemkunskapen men toppat med en klick crème fraiche. I orginalreceptet ska man ha varm ostsmörgås till - varma mackor funkar ju om man gillar det.

Istället för blandfärs eller nötfärs kan du ta lammfärs, fläskfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafära.

Det finns såklart massa mer gott man kan ha i köttfärssoppa - några tips är:  

  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 burk krossade tomater eller ketchup istället för tomatpuré eller chilisås (ta då även mindre mängd vatten - ca 11 dl vatten). Vita bönor i tomatsås funkar också.
  • färsk tärnad röd paprika
  • chiliflakes eller annan chili ex. en hackad birds eye chili (obs starkt)
  • andra grönsaker som strimlad vitkål, svamp som champinjoner, rotselleri, palsternacka, rödbetor, kålrot, persiljerot, purjolök, gröna sojabönor, gröna ärtor, fänkål, blomkål med mera. Även fryst grönsaksblandning funkar. Majs och broccolibuketter funkar också att ha i. 
  • bönor som stora vita bönor eller kidney-bönor (byt ut potatisen mot bönor för en LCHF-variant).
  • hackad färsk koriander
  • annan kryddning som något krm currypulver; 1 krm rökt paprikapulver; 1/2 tsk fänkålsfrön; 1 pkt tacokrydda; 2 krm garam masala eller 1/2 tsk torkad oregano
  • tillsätt och rör i någon dl grädde eller kokbar crème fraiche på slutet för en krämig köttfärssoppa

4 port köttfärssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 3 buljongtärningar - köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 potatisar, ca 200 gram
  • 2 morötter, ca 150 gram
  • 1 gul lök
  • 200 gram köttfärs - blandfärs eller nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk chilisås (tomat) eller tomatpuré
  • 4 msk hackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 2 msk smör eller margarin
  • Tillbehör (valfritt): 1 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Koka upp vatten och smula i buljongtärning.
  2. Skala under tiden potatis samt morot. Skär i tärningar eller skivor.
  3. Koka potatis och morot i buljongen i 10 minuter på medelvärme ev. under lock.
  4. Skala och hacka löken. Hacka den så fint du kan.
  5. Fräs köttfärs och lök i en stekpanna i smör.
  6. Låt få lite färg några minuter och hacka sedan sönder köttfärsen då och då samt rör runt. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
  7. Lägg över köttfärsen i buljongen.
  8. Tillsätt tomatpuré eller chilisås till soppan. Låt koka fem minuter till.
  9. Smaka av köttfärssoppan med salt och peppar samt ev. mer paprikapulver.
  10. Skölj och hacka persilja fint. Tillsätt till soppan och rör runt.
  11. Köttfärssoppan är klar att serveras. Toppa ev. med 1-2 skedan crème fraiche vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat