Focaccia

Focaccia är ett italienskt platt bröd som bakas i en långpanna med olivolja, rosmarin, flingsalt och eventuellt oliver.

1 långpanna foccacia italienskt bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 6 dl mjölk 3%
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja att pensla foccacian och långpanna med
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin
  • 1 dl fina oliver med kärnor - Italienska eller Kalamataoliver (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av mjölken, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  5. Pensla en långpanna med olivolja. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten innan.
  6. Arbeta ihop degen i bunken och häll direkt i långpannan samt tryck ut jämt så att degen täcker botten på långpannan.
  7. Låt jäsa övertäckt med handduk i ytterligare 30 minuter.
  8. Tryck ner gropar med fingertopparna här och där i degen när 10 minuter jästid återstår.
  9. Pensla brödet med olivolja, strö över flingsalt samt rosmarin. Tryck om du vill ner oliver lite här och där.
  10. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp i rutor till servering när brödet svalnat något.

Servering

Brödet skärs eller bryts i bitar eller rutor till servering.

Val av mjöl

  • Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också eller blanda. Några förslag på vetemjöl är Tipo 00, Manitoba Cream, Rustique eller vetemjöl special.
  • Du kan även prova foccacia bakad med dinkel. 

Garnering

Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt.

Varianter

  • Mjölken kan bytas mot vatten.
  • Vidare kan du även trycka ner några ugnsrostade eller soltorkade tomater, mer goda kalamatoliver och/eller bitar av fetaost.
  • Man kan även göra motiv och mönster på focaccian innan gräddning med skivor/halvor av tomater; oliver, tunt skivad citron; andra delikatesser som kronärtsskockor; tärnad fetaost; kvistar och blad av örter som basilika, salvia, rosmarin och timjan.
  • Focaccia kan även penslas med tomatsås, toppas med riven ost och pålägg så får du som en focacciapizza.
  • Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg och baka som långpannepizzor. Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.

Focaccia bakad i en långpanna
Focaccia bakad i en långpanna. Färsk rosmarin, olivolja, flingsalt och oliver är gott på.

E-mail
Medel: 3.7 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 205 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-10

Tillbehör och liknande: