Soppa med kokosmjölk
Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk.
Tillagning
- Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
- Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
- Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
- Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
- Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
- Koka upp och låt puttra.
- Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
- Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
- Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
- Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
- Plocka bladen på thaibasilikan.
- Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
- Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
- Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja.
- Skölj och klyfta lime och servera till soppan.
Serveringsförslag
- Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.
- Vill du ha lite matigare ex. till huvudrätt kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Varianter
Välj mjuk tofu och grönsaksbuljong för vegetarisk variant.
Tips
- Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
- Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal