Soppa med kokosmjölk
Introduktion och förberedelse
Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk. Välj mjuk tofu för vegetarisk variant.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Tillagning
- Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
- Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
- Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
- Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
- Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
- Koka upp och låt puttra.
- Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
- Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
- Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
- Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
- Plocka bladen på thaibasilikan.
- Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
- Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
- Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja.
- Skölj och klyfta lime och servera till soppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal