Soppa med kokosmjölk

Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk. Välj mjuk tofu för vegetarisk variant.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.

4 portioner soppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl kycklingbuljong eller vatten plus två kycklingbuljongtärningar
  • 4 schalottenlökar
  • 8 Birds Eye Chilis (starka) eller piri piri efter tycke
  • 1 tumme färsk galangal rot
  • 2 citrongräs
  • 300 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 gram skogschampinjoner, portabello eller shii-take
  • 8 körsbärstomater
  • 4 kaffir limeblad
  • 10 blad thai-basilika
  • 4 tsk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 3 tsk palmsocker eller 1 tsk vanligt socker
  • 2 salladslökar till garnering
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander till garnering
  • 2 msk chiliolja
  • 1 lime i klyftor

Tillagning

  1. Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
  3. Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
  4. Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
  5. Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
  6. Koka upp och låt puttra.
  7. Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
  8. Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
  9. Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
  10. Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
  11. Plocka bladen på thaibasilikan.
  12. Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
  13. Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
  14. Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja.
  15. Skölj och klyfta lime och servera till soppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer