Linssoppa
Introduktion och förberedelse
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med gröna linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Varianter
- Tärnad potatis i soppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
- Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
- Gott i soppan är även krossade tomater och gurkmeja.
- Tärnade morötter, rotselleri, stjälkselleri, andar bönor och palsternacka funkar också.
Val av linser
Finast är gröna Puy-linser från Frankrike. Men vanliga gröna linser blir också gott. Man kan också ta Beluga-linser eller röda linser eller annan valfri sort.
Koka gärna stor sats
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser 500 gram eller 1 kg så kan du spara och ha linssoppa i kyl eller frysa in i portioner. Då dubblerar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Tillagning
- Skala lök och vitlök.
- Hacka lök och vitlök.
- Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
- Fräs lök och vitlök i fett i en gryta.
- Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
- Tillsätt ev. lite timjan, curry eller garam masala om du gillar det. Rör om.
- Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
- Koka upp soppan.
- Koka linssoppan i 20 minuter för röda linser och 40 minuter för gröna. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten.
- Smaka av linssoppan med salt och vitpeppar samt ev. mer kryddor som curry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal