Linssoppa
Introduktion och förberedelse
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med gröna linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god. Du kan också koka soppan med röda linser.
Tärnad potatis i soppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i soppan är även krossade tomater och gurkmeja. Tärnade morötter, rotselleri, stjälkselleri, andar bönor och palsternacka funkar också.
Finast är gröna Puy-linser från Frankrike. Men vanliga gröna linser blir också gott. Man kan också ta Beluga-linser eller röda linser eller annan valfri sort.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser 500 gram eller 1 kg så kan du spara och ha linssoppa i kyl eller frysa in i portioner. Då dubblerar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Tillagning
- Skala lök och vitlök.
- Hacka lök och vitlök.
- Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
- Fräs lök och vitlök i fett i en gryta.
- Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
- Tillsätt ev. lite timjan, curry eller garam masala om du gillar det. Rör om.
- Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
- Koka upp soppan.
- Koka linssoppan i 20 minuter för röda linser och 40 minuter för gröna. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten.
- Smaka av linssoppan med salt och vitpeppar samt ev. mer kryddor som curry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal