Linssoppa linsoppa

Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.

4 portioner linssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 msk margarin, smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar, gärna mjöliga (valfritt)
  • 3 dl röda eller gröna linser
  • 3 krm timjan eller en tsk curry eller garam masala (valfritt)
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala lök och vitlök.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
  4. Fräs lök och vitlök i fett i en gryta.
  5. Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
  6. Tillsätt ev. lite timjan, curry eller garam masala om du gillar det. Rör om.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
  8. Koka upp soppan.
  9. Koka linssoppan i 20 minuter för röda linser och 40 minuter för gröna. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten.
  10. Smaka av linssoppan med salt och vitpeppar samt ev. mer kryddor som curry.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer