Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor

Introduktion och förberedelse

En god och lyxig soppa som passar till förrätt. Lagad med mixade vita bönor smaksatta med tryffelolja samt svarta belugalinser toppade med grillade pilgrimsmusslor.

Soppan är också smidig att öka på till många portioner om du har många gäster.

Med hemkokta bönor och linser

Bönsoppan blir godast om du själv kokar torkade vita bönor. Det samma gäller de svarta belugalinserna.

  • Koka ett paket vita bönor och linser på en gång och frys in de bönor samt linser som blir över. Följ paketets anvisningar.
  • OBS du ska inte använda vita bönor i tomatsås utan små vita bönor.
  • Köper du vita bönor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.

Att dricka till

Vintips till vit bönsoppa är ett torrt vitt vin ex. Viognier, Chardonnay, Riesling, Semillon eller Chablis.

Grillade pilgrimsmusslor på spett till soppan
Grillade pilgrimsmusslor kan du äta med gott samveter och är lyxigt, festligt och så gott förstås.

4 portioner vit bönsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram kokta vita bönor
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 5 droppar tryffelolja
  • Belugalinser: 5 dl kokta svarta belugalinser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Spett: 8 pilgrimsmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron- eller limesaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 små träspett

Tillagning

  1. Tina pilgrimsmusslorna i kylen om de inte redan är tinade.
  2. Trä två på varje spett. Klipp ev. av ändarna så att de är lagom långa att få plats i en grill- eller stekpanna.
  3. Lägg på en tallrik och marinera samt vänd och pensla dem i olivolja, citron- eller limesaft, salt och vitpeppar. Täck över med plast och ställ i kylen medan du gör soppa och linser.
  4. Vit bönsoppa: Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Fräs i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  6. Tillsätt de kokta bönorna. Använder du burkbönor så skölj dem noga i ett durkslag innan. Fräs någon minut.
  7. Tillsätt mjölk och vatten samt koka i 5 minuter.
  8. Mixa soppa med en stavmixer. Mixa bönsoppan med en stavmixer. Har du ingen stavmixer så kan du mosa bönorna så fint du kan med en visp eller potatisstöt.
  9. Smaka av bönsoppan med salt, vitpeppar samt tryffelolja.
  10. Ställ soppan på svag värme tills servering.
  11. Belugalinser: Skala och hacka rödlök och vitlök.
  12. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i olivoljan någon minut.
  13. Tillsätt linserna och fräs runt någon minut.
  14. Smaka av linserna med balsamvinäger, honung, salt samt vitpeppar.
  15. Hit kan du förbereda.
  16. Sätt ugnen på 175 grader eller tänd grillen.
  17. PÅ UTEGRILL: Grilla pilgrimsspetten ca 3 minuter på varje sida.
  18. I GRILLPANNA OCH UGN: Värm en grillpanna eller stekpanna. Grilla 2 - 3 spett i taget på båda sidor ca 2-3 minuter på varje på hög värme så de får färg. Lägg över i en ugnsform efter hand. Sätt in ugnsformen med pilgrimsmusslorna i ugnen att gå klart ca 5 minuter.
  19. Serveringsförslag: Lägg en hög linser i mitten på varje tallrik, slå varm soppa runt om, droppa 1-2 droppar tryffelolja på varje och toppa med ett spett. Strö gärna lite flingsalt och hackad persilja på spetten och över soppan vid servering.
E-mail
Medel: 4.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28