Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor

En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.
Soppan är också smidig att öka på till många portioner om du har många gäster.
Bönsoppan blir godast om du själv kokar torkade vita bönor. Det samma gäller de svarta belugalinserna. Koka ett paket på en gång och frys in de bönor samt linser som blir över. Följ paketets anvisningar. OBS du ska inte använda vita bönor i tomatsås utan små vita bönor. Köper du vita bönor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.
Vintips till vit bönsoppa är ett torrt vitt vin ex. Viognier, Chardonnay, Riesling, Semillon eller Chablis.

4 portioner vit bönsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram kokta vita bönor
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 5 droppar tryffelolja
  • Belugalinser: 5 dl kokta svarta belugalinser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Spett: 8 pilgrimsmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron- eller limesaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 små träspett

Tillagning

  1. Tina pilgrimsmusslorna i kylen om de inte redan är tinade.
  2. Trä två på varje spett. Klipp ev. av ändarna så att de är lagom långa att få plats i en grill- eller stekpanna.
  3. Lägg på en tallrik och marinera samt vänd och pensla dem i olivolja, citron- eller limesaft, salt och vitpeppar. Täck över med plast och ställ i kylen medan du gör soppa och linser.
  4. Vit bönsoppa: Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Fräs i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  6. Tillsätt de kokta bönorna. Använder du burkbönor så skölj dem noga i ett durkslag innan. Fräs någon minut.
  7. Tillsätt mjölk och vatten samt koka i 5 minuter.
  8. Mixa soppa med en stavmixer. Mixa bönsoppan med en stavmixer. Har du ingen stavmixer så kan du mosa bönorna så fint du kan med en visp eller potatisstöt.
  9. Smaka av bönsoppan med salt, vitpeppar samt tryffelolja.
  10. Ställ soppan på svag värme tills servering.
  11. Belugalinser: Skala och hacka rödlök och vitlök.
  12. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i olivoljan någon minut.
  13. Tillsätt linserna och fräs runt någon minut.
  14. Smaka av linserna med balsamvinäger, honung, salt samt vitpeppar.
  15. Hit kan du förbereda.
  16. Sätt ugnen på 175 grader eller tänd grillen.
  17. PÅ UTEGRILL: Grilla pilgrimsspetten ca 3 minuter på varje sida.
  18. I GRILLPANNA OCH UGN: Värm en grillpanna eller stekpanna. Grilla 2 - 3 spett i taget på båda sidor ca 2-3 minuter på varje på hög värme så de får färg. Lägg över i en ugnsform efter hand. Sätt in ugnsformen med pilgrimsmusslorna i ugnen att gå klart ca 5 minuter.
  19. Serveringsförslag: Lägg en hög linser i mitten på varje tallrik, slå varm soppa runt om, droppa 1-2 droppar tryffelolja på varje och toppa med ett spett. Strö gärna lite flingsalt och hackad persilja på spetten och över soppan vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer