Vitkålssoppa med frikadeller

Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.

Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen. Vitkålssoppa går snabbast och blir mycket god att laga på sommarkål. Då tar den ca 30 minuter. Vinterkål bör kokas längre ca 1-1,5 timmar. Räkna ca 0,5 huvud sommarkål eller vinterkål. 

Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa. 

Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål. Man kan också ha i en skvätt grädde på slutet för en krämigare soppa.

4 portioner vitkålssoppa med frikadeller

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 750 gram vitkål, sommarkål eller vinterkål
  • 2 msk smör
  • 1,25 l vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 tsk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 msk ljus sirap
  • Frikadeller: 200 gram blandfärs
  • 2 msk skorpmjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj kålen, dela den och skär i 2x2 cm bitar eller strimla den.
  2. Sätt en stekpanna på hög värme och bryn kålen några minuter i omgångar. Tillsätt sirap lite i taget under tiden. Lägg över kålen i en kastrull. Du kan också göra soppan i en stekgryta.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning samt kryddpepparkorn.
  4. Salta och peppra.
  5. Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter om du använder sommarkål och 1-1,5 timmar om du gjort soppan på vinterkål.
  6. Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
  7. Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
  8. Forma frikadeller likt köttbullar och lägg på en tallrik.
  9. Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter. Gärna med lock över.
  10. Vitkålssoppa med frikadeller är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer