Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad

Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.

32 kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk sirap
  • 8 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Mät upp fingervarmt ljummet vatten i en bunke. Tillsätt lite av vattnet till jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, grahamsmjöl samt och ca 7 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg som nätt och jämt släpper från kanterna. Knåda fem minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand.
  3. Strö över lite mjöl, täck över med bakduk/kökshandduk och låt jäsa i 40 minuter på en varm och ej dragig plats.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen till kuvertbröden i någon minut.
  5. Dela degen på halva. Dela varje halva i 16 delar och rulla ut som du vill ha dina kuvertbröd. Du kan göra runda bullar av dem och skära ett snitt i varje. Eller så gör du knutar genom att rulla ut bullarna till smala längder ca 15 cm långa. Slå en knut på varje längd.
  6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på två plåtar. Nu kan du pensla dem med lite vatten och strö över ex. vallmofrön; solrosfrön; sesamfrön; gourmetsalt eller lite mer vågat pensla med lite pesto utrört i olivolja.
  7. Låt kuvertbröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer