Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad

Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.

32 kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk sirap
  • 8 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Mät upp fingervarmt ljummet vatten i en bunke. Tillsätt lite av vattnet till jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, grahamsmjöl samt och ca 7 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg som nätt och jämt släpper från kanterna. Knåda fem minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand.
  3. Strö över lite mjöl, täck över med bakduk/kökshandduk och låt jäsa i 40 minuter på en varm och ej dragig plats.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen till kuvertbröden i någon minut.
  5. Dela degen på halva. Dela varje halva i 16 delar och rulla ut som du vill ha dina kuvertbröd. Du kan göra runda bullar av dem och skära ett snitt i varje. Eller så gör du knutar genom att rulla ut bullarna till smala längder ca 15 cm långa. Slå en knut på varje längd.
  6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på två plåtar. Nu kan du pensla dem med lite vatten och strö över ex. vallmofrön; solrosfrön; sesamfrön; gourmetsalt eller lite mer vågat pensla med lite pesto utrört i olivolja.
  7. Låt kuvertbröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer