Kycklingsoppa med curry

En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika, zucchini. Kycklingsoppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.
Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.
Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. buljongtärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.
Soppan är perfekt att göra på rester av stekt eller grillad kyckling.
Istället för buljongtärning och vatten kan du använda egen höns- eller kycklingbuljong. Förslag är att koka en hel kyckling eller höns i 2 timmar med en slantad morot, en klyftad lök, en fjärdedels rotselleri, några stjälkar persilja samt några korn vitpeppar. Ta upp kycklingen och spara buljongen och använd en del till soppan. Plocka kycklingkött från kycklingen och använd en del till soppan.

4 portioner kycklingsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 15 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 300 gram potatis
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk mald fänkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 buljongtärningar kycklingbuljong
  • 7 dl vatten
  • 0,5 liter mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 400 gram hackat kycklingkött
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök.
  2. Fräs den gula löken i olivolja i en stor soppkastrull.
  3. Skölj och tärna paprika och tillsätt den. Rör runt.
  4. Skölj och skär zucchini i ca 2x2 cm bitar och tillsätt dem. Rör runt.
  5. Rensa, skölj och strimla purjolöken och tillsätt. Rör runt.
  6. Skala morötter och strimla den samt tillsätt. Rör runt.
  7. Skala ev. potatisar eller skölj och putsa dem om de har fint skal. Dela i grova bitar ca 2x2 cm. Tillsätt potatisen och rör runt.
  8. Tillsätt curry, gurkmeja, mald fänkål och rör runt.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt buljongtärningar samt vatten eller kycklingbuljong. Rör runt.
  11. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Låt grunden till soppan småkoka tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  12. Tillsätt kycklingkött och grovhackad bladpersilja och koka upp.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  14. Kycklingsoppan är klar att servera. Gärna med en bit gott bröd som ex. hembakta grahamsbullar, baguette, ciabbatta eller bondbröd.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer