Pizzamackor

Varma mackor med pålägg i pizza-stil. Grunden är tomat, olivolja, vitlök, chili, oregano, mozzarellaost och sedan kan man också ha valfria andra pålägg som skivad gul lök, skivad strimlad skinka, salami, röd inlagd paprika, ananas, skivad tomat med mera.
Du kan välja vilket ljust bröd som helst - lantbröd, frallor, rostbröd, baguette eller annat bröd.
Här har jag räknat tre mackor per person men det kan du variera efter aptit och storlek på bröden.
Valfria ytterligare pålägg kan vara: skivad gul lök, skivad strimlad skinka, salami, röd inlagd paprika, ananas och skivad tomat

4 portioner pizzamackor

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 12 skivor ljust bröd
 • 6 msk olivolja
 • 4 msk tomatpuré
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • 1 tsk oregano
 • 150 gram riven mozzarella eller annan riven ost

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skär brödet i skivor.
 3. Lägg bröden på ett en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla översidan med lite olivolja och vänd dem så att den penslade sidan hamnar underst.
 4. Blanda resten av olivoljan med tomatpuré och pressad vitlök samt salt i en skål.
 5. Pensla bröden på ovansidan med tomatblandningen.
 6. Strö över chiliflakes och oregano.
 7. Nu kan du lägga på valfria pålägg om du önskar.
 8. Fördela sist den rivna osten på mackorna.
 9. Grädda pizzamackorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och osten smält.
 10. Servera dem varma men akta så du inte bränner dig (speciellt skivad färsk tomat och ananas kan vara mycket heta).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer