Pizzamackor
Varma mackor med pålägg i pizza-stil.
Grunden är tomat, olivolja, vitlök, chili, oregano och mozzarellaost.
Sedan kan man ha på valfria andra pålägg som skivad gul lök, skivad strimlad skinka, salami, röd inlagd paprika, ananas, skivad tomat med mera.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär brödet i skivor.
- Lägg bröden på ett en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla översidan med lite olivolja och vänd dem så att den penslade sidan hamnar underst.
- Blanda resten av olivoljan med tomatpuré och pressad vitlök samt salt i en skål.
- Pensla bröden på ovansidan med tomatblandningen.
- Strö över chiliflakes och oregano.
- Nu kan du lägga på valfria pålägg om du önskar.
- Fördela sist den rivna osten på mackorna.
- Grädda pizzamackorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och osten smält.
- Servera dem varma men akta så du inte bränner dig (speciellt skivad färsk tomat och ananas kan vara mycket heta).
Serveringsförslag
- Pizzamackorna är goda med en grönsallad, tomatsallad, pizzasallad, salladsfat, grönkålssallad eller tomat- och avokadosallad som lunch eller lätt middag.
- Mackorna passar även till soppa som ex. en sötpotatissoppa eller potatis- och fänkålssoppa.
Val av bröd
Du kan välja vilket ljust bröd som helst - lantbröd, frallor, rostbröd, baguette eller annat bröd.
Portionsberäkning
Här har jag räknat tre mackor per person men det kan du variera efter aptit och storlek på bröden.
Varianter
Valfria ytterligare pålägg kan vara: skivad gul lök, skivad strimlad skinka, salami, röd inlagd paprika, ananas och skivad tomat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 835 kcal