Varma mackor

Varma mackor eller smörgåsar med ost, skinka, tomat och rödlök samt förslag på varianter och tillbehör.

2 portioner varma mackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 7 skivor rostbröd eller valfri sorts ljust bröd
  • 60 gram smör eller smörgåsmargarin
  • 1/4 rödlök
  • 1 stor tomat
  • 7 skivor kokt eller rökt skinka
  • 150 gram valfri skivad eller riven ost
  • 1/2 tsk oregano (valfritt)
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 dl ketchup, Dijonsenap, pesto eller 2 tsk sambal oelek (valfritt)
  • SALLAD: 30 gram grönsallad
  • 1/4 rödlök
  • 1 tomat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  2. Skiva brödet om det ej är skivat.
  3. Lägg upp bröden på en plåt eller ugnsgaller med bakplåtspapper under. Jag fick plats med 7 bröd och delade på ett så det blev 3,5 bröd vardera.
  4. Bred på smör eller smörgåsmargarin.
  5. Vill du smaksätta mackorna extra så kan du bre på ketchup, pesto, dijonsenap eller sambal oelek.
  6. Lägg på skinka eller valfritt pålägg.
  7. Skölj samt samt skiva tomat samt lägg en skiva på varje bröd.
  8. Skala samt hacka eller strimla lök och fördela det på.
  9. Strö över oregano, chiliflakes samt svartpeppar om du önskar. Eller annan krydda.
  10. Toppa med hyvlad ost eller riven ost.
  11. Grädda mackorna mitt i ugnen i 13-15 minuter. Kolla dem så att de inte bränns.
  12. SALLAD: Skölj salladen och strimla den. Skölj tomat och tärna den. Lägg upp på tallrikar och ringla lite olivolja samt vinäger över.
  13. Servera mackorna varma med salladen. Se upp med tomater - de kan vara mycket varma.
  14. Till servering kan man strö över extra oregano om man önskar.
Till mina varma mackor hade jag ljust bröd, smör, skinka, rödlök, oregano, chiliflakes, tomat och ost. Du kan smaksätta med ketchup, sambal oelek, pesto eller Dijonsenap förslagsvis.
Till mina varma mackor hade jag ljust bröd, smör, skinka, rödlök, oregano, chiliflakes, tomat och ost. Du kan smaksätta med ketchup, sambal oelek, pesto eller Dijonsenap förslagsvis.
Lägg ut bröden på bakplåtspapper och bred på smör samt eventuell smaksättning som ketchup, senap eller sambal oelek.
Lägg ut bröden på bakplåtspapper och bred på smör samt eventuell smaksättning som ketchup, senap eller sambal oelek.
Lägg på de pålägg du vill ha. Jag hade på rökt skinka, tomatskiva, oregano, chiliflakes samt lite svartpeppar.
Lägg på de pålägg du vill ha. Jag hade på rökt skinka, tomatskiva, oregano, chiliflakes samt lite svartpeppar.
Täck med hyvlad ost eller riven ost.
Täck med hyvlad ost eller riven ost.
Grädda mackorna till fin färg i mitten av ugnen i 14-15 minuter på 200 grader vanlig ugn.
Grädda mackorna till fin färg i mitten av ugnen i 14-15 minuter på 200 grader vanlig ugn.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Här har jag räknat 3,5 rostbrödsmackor per portion men tar du kan ta efter eget tycke. Jag gjorde en plåt till 2 portioner.

Varianter

Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp med valfritt bröd och olika pålägg. Några förslag är:

  • Byt bröd till ett ljust surdegsbröd eller baguette.
  • Byt skinka mot salami, rostbiff, rökt kalkon eller liknande smörgåspålägg.
  • Ta på tärnad grillad kyckling, räkor, tonfisk blandad med lite majonnäs, stekt bacon eller liknande.
  • Som ost kan du ta gratängost, riven mozarella, en lagrad ost som Västerbotten eller annan god ost.
  • Bre på pesto, pesto på soltorkad tomat, dijonsenap, grovkornig senap, sambal oelek eller ketchup.
  • Toppa med skivad tomat, svartpeppar, flingsalt, hackad färsk basilika och färsk mozzarella i skivor.
  • Toppa med hackade oliver, inlagda kronärtsskockor, pressad vitlök, inlagd vit sparris, burksvamp med mera.
  • Ta enbart tomat och/eller skivade färska champinjoner eller fräst svamp för vegetariska varma mackor. Fler förslag är strimlade soltorkade tomater, vegetabilisk skinka eller liknande.
  • Gör en fransk Croque Monsieur eller dubbel varm macka i elektrisk mackgrill eller mackjärn på grillen eller öppen eld.

Varma mackor kan varieras på många olika vis. Jag gillar dijonsenap, skinka, tomat, rödlök, oregano, chiliflakes, svartpeppar och ost.
Varma mackor kan varieras på många olika vis. Jag gillar dijonsenap, skinka, tomat, rödlök, oregano, chiliflakes, svartpeppar och ost.

E-mail
Medel: 4.1 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 229 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-22

Tillbehör och liknande: