Varma mackor

Varma mackor eller smörgåsar med ost, tomat, skinka och senap. Varma mackor är gott med en sallad - här blandad grönsallad, rödlök och tomat med en dressing.

Varma mackor passar som lunch, middag eller varför inte lyxa till dem - då kan du tom bjuda gäster på varma mackor - alla gillar goda varma mackor.

Här har jag räknat tre rostbrödsmackor per portion men tar du kan ta efter eget tycke och efter hur stora brödskivorna är ex. om du valt ett stort surdegsbröd.

Tips på pålägg och tillbehör till varma mackor

Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp genom att:

  • byta bröd till ett ljust surdegsbröd;
  • byta gratängosten mot riven mozarella, en lagrad ost som västerbotten eller annan god ost;
  • pensla med vitlöks- och chiliolja, pesto, pesto på soltorkad tomat, stark dijonsenap eller grovkornig senap istället för smör;
  • byt tomatskivan mot tärnade tomater med hackad rödlök;
  • servera en sallad till som grönsallad, tärnade tomater med rödlök samt riven zucchini toppat med fin olivolja, vinäger och lite flingsalt.
  • vegetariska varma mackor får du om du tar bort skinkan och ev. lägger på 1-2 soltorkade tomater på mackorna. Eller tar en vegan skinka som tofu turkey.
  • ett tips är göra en vitlöks- och chiliolja av 6 msk olivolja, 0,5 klyfta vitlök, 1 tsk sambal oelek chilipasta och 2 msk ketchup. Bre på mackorna innan du lagar dem.

4 portioner varma mackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 skivor rostbröd eller valfri sort
  • 50 gram smör eller smörgåsmargarin
  • 200 gram riven ost (gärna mozzarella) eller skivad ost
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 150 gram kokt eller rökt skinka
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 0,5 zucchini
  • Senapsdressing: 6 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk fransk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft eller vanlig ugn.
  2. Sätt in ugnsformen du ska grädda mackorna i ex. en långpanna.
  3. Skiva brödet.
  4. Lägg upp brödet på en bricka eller skärbräda.
  5. Bred eller pensla brödet. Välj mellan smör; pesto; pesto på soltorkad tomat; stark fransk dijonsenap; grovkornig senap; eller gör en vitlöks- och chiliolja av olivolja där du pressar i en halv klyfta vitlök samt rör i sambal oelek chilipasta och ketchup. Pensla bröden med oljan.
  6. Fördela lite ost på bröden.
  7. Skölj och tärna tomater ca 2x2 cm.
  8. Skala och dela rödlöken. Hacka halva fint. Den andra halvan strimlar du till salladen.
  9. Blanda tärnade tomater samt hackad rödlök i en skål.
  10. Fördela 3-4 tomattärningar och lite hackad rödlök på varje macka.
  11. Toppa sedan med ett rejält lager riven ost.
  12. Ta ut ugnsformen, lägg på mackorna och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Kolla dem så att de inte bränns.
  13. Skölj salladen och zucchinin.
  14. Riv zucchinin grovt på ett rivjärn på en tallrik.
  15. Lägg upp sallad blandad med strimlad rödlök i en skål.
  16. Gör ev. en senapsddressing av stark senap, olivolja, vinäger, honung som du smakar av med salt och peppar. Du kan också ringla över lite olivolja och vinäger direkt på salladen på tallriken. Avsluta gärna med lite flingsalt och nymalen peppar då.
  17. Ta ut och servera de varma mackorna direkt. Förslagsvis med grönsalladen, riven zucchini, grönsallad samt ev. senapsdressingen.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.