Varma mackor
Varma mackor eller smörgåsar med ost, skinka, tomat och rödlök samt förslag på varianter och tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
- Skiva brödet om det ej är skivat.
- Lägg upp bröden på en plåt eller ugnsgaller med bakplåtspapper under. Jag fick plats med 7 bröd och delade på ett så det blev 3,5 bröd vardera.
- Bred på smör eller smörgåsmargarin.
- Vill du smaksätta mackorna extra så kan du bre på ketchup, pesto, dijonsenap eller sambal oelek.
- Lägg på skinka eller valfritt pålägg.
- Skölj samt samt skiva tomat samt lägg en skiva på varje bröd.
- Skala samt hacka eller strimla lök och fördela det på.
- Strö över oregano, chiliflakes samt svartpeppar om du önskar. Eller annan krydda.
- Toppa med hyvlad ost eller riven ost.
- Grädda mackorna mitt i ugnen i 13-15 minuter. Kolla dem så att de inte bränns.
- SALLAD: Skölj salladen och strimla den. Skölj tomat och tärna den. Lägg upp på tallrikar och ringla lite olivolja samt vinäger över.
- Servera mackorna varma med salladen. Se upp med tomater - de kan vara mycket varma.
- Till servering kan man strö över extra oregano om man önskar.
Serveringsförslag
- Passar som lunch, middag eller varför inte lyxa till dem till helgen med goda pålägg, mozzarella och sallad som grönsallad samt tomatsallad till.
- Jag serverade med strimlad romansallad, rödlök och tärnad tomat med lite olivolja och vinäger till. Fler förslag är valfri grönsallad samt senapsdressing till.
- Ett förslag är att bjuda på valfri soppa till mackorna. Några förslag är sötpotatissoppa, tomatsoppa eller potatis- och fänkålssoppa.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 3,5 rostbrödsmackor per portion men tar du kan ta efter eget tycke. Jag gjorde en plåt till 2 portioner.
Varianter
Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp med valfritt bröd och olika pålägg. Några förslag är:
- Byt bröd till ett ljust surdegsbröd eller baguette.
- Byt skinka mot salami, rostbiff, rökt kalkon eller liknande smörgåspålägg.
- Ta på tärnad grillad kyckling, räkor, tonfisk blandad med lite majonnäs, stekt bacon eller liknande.
- Som ost kan du ta gratängost, riven mozarella, en lagrad ost som Västerbotten eller annan god ost.
- Bre på pesto, pesto på soltorkad tomat, dijonsenap, grovkornig senap, sambal oelek eller ketchup.
- Toppa med skivad tomat, svartpeppar, flingsalt, hackad färsk basilika och färsk mozzarella i skivor.
- Toppa med hackade oliver, inlagda kronärtsskockor, pressad vitlök, inlagd vit sparris, burksvamp med mera.
- Ta enbart tomat och/eller skivade färska champinjoner eller fräst svamp för vegetariska varma mackor. Fler förslag är strimlade soltorkade tomater, vegetabilisk skinka eller liknande.
- Gör en fransk Croque Monsieur eller dubbel varm macka i elektrisk mackgrill eller mackjärn på grillen eller öppen eld.
Uppskattat näringsvärde per portion: 229 kcal