Varma mackor

Varma mackor eller smörgåsar med ost, tomat, skinka, senap mm. Tips på pålägg och tillbehör till varma mackor.
Här har jag räknat tre rostbrödsmackor per portion men tar du kan ta efter eget tycke och efter hur stora brödskivorna är ex. om du valt ett stort surdegsbröd.
Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp genom att byta bröd till ett ljust surdegsbröd; byta gratängosten mot riven mozarella, en lagrad ost som västerbotten eller annan god ost; pensla med vitlöks- och chiliolja, pesto, pesto på soltorkad tomat, stark dijonsenap eller grovkornig senap istället för smör; byt tomatskivan mot tärnade tomater med hackad rödlök; servera en sallad till som grönsallad, tärnade tomater med rödlök samt riven zucchini toppat med fin olivolja, vinäger och lite flingsalt.
Vegetariska varma mackor får du om du tar bort skinkan och ev. lägger på 1-2 soltorkade tomater på mackorna.
Varma mackor passar som lunch, middag eller varför inte lyxa till dem - då kan du tom bjuda gäster på varma mackor - alla gillar goda varma mackor.
Gott är att bre på en vitlöks- och chiliolja av 6 msk olivolja, 0,5 klyfta vitlök, 1 tsk sambal oelek chilipasta och 2 msk ketchup.

4 portioner varma mackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 skivor rostbröd eller valfri sort
  • 50 gram smör eller smörgåsmargarin
  • 200 gram riven ost (gärna mozzarella) eller skivad ost
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 150 gram kokt eller rökt skinka
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 0,5 zucchini
  • Senapsdressing: 6 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk fransk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft eller vanlig ugn.
  2. Sätt in ugnsformen du ska grädda mackorna i ex. en långpanna.
  3. Skiva brödet.
  4. Lägg upp brödet på en bricka eller skärbräda.
  5. Bred eller pensla brödet. Välj mellan smör; pesto; pesto på soltorkad tomat; stark fransk dijonsenap; grovkornig senap; eller gör en vitlöks- och chiliolja av olivolja där du pressar i en halv klyfta vitlök samt rör i sambal oelek chilipasta och ketchup. Pensla bröden med oljan.
  6. Fördela lite ost på bröden.
  7. Skölj och tärna tomater ca 2x2 cm.
  8. Skala och dela rödlöken. Hacka halva fint. Den andra halvan strimlar du till salladen.
  9. Blanda tärnade tomater samt hackad rödlök i en skål.
  10. Fördela 3-4 tomattärningar och lite hackad rödlök på varje macka.
  11. Toppa sedan med ett rejält lager riven ost.
  12. Ta ut ugnsformen, lägg på mackorna och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Kolla dem så att de inte bränns.
  13. Skölj salladen och zucchinin.
  14. Riv zucchinin grovt på ett rivjärn på en tallrik.
  15. Lägg upp sallad blandad med strimlad rödlök i en skål.
  16. Gör ev. en senapsddressing av stark senap, olivolja, vinäger, honung som du smakar av med salt och peppar. Du kan också ringla över lite olivolja och vinäger direkt på salladen på tallriken. Avsluta gärna med lite flingsalt och nymalen peppar då.
  17. Ta ut och servera de varma mackorna direkt. Förslagsvis med grönsalladen, riven zucchini, grönsallad samt ev. senapsdressingen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer