Varma mackor
Introduktion och förberedelse
Varma mackor eller smörgåsar med ost, skinka, tomat och rödlök samt förslag på varianter och tillbehör.
Serveringsförslag
- Passar som lunch, middag eller varför inte lyxa till dem till helgen med goda pålägg, mozzarella och sallad som grönsallad samt tomatsallad till.
 - Jag serverade med strimlad romansallad, rödlök och tärnad tomat med lite olivolja och vinäger till. Fler förslag är valfri grönsallad samt senapsdressing till.
 - Ett förslag är att bjuda på valfri soppa till mackorna. Några förslag är sötpotatissoppa, tomatsoppa eller potatis- och fänkålssoppa.
 
Portionsberäkning
Här har jag räknat 3,5 rostbrödsmackor per portion men tar du kan ta efter eget tycke. Jag gjorde en plåt till 2 portioner.
Varianter
Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp med valfritt bröd och olika pålägg. Några förslag är:
- Byt bröd till ett ljust surdegsbröd eller baguette.
 - Byt skinka mot salami, rostbiff, rökt kalkon eller liknande smörgåspålägg.
 - Ta på tärnad grillad kyckling, räkor, tonfisk blandad med lite majonnäs, stekt bacon eller liknande.
 - Som ost kan du ta gratängost, riven mozarella, en lagrad ost som Västerbotten eller annan god ost.
 - Bre på pesto, pesto på soltorkad tomat, dijonsenap, grovkornig senap, sambal oelek eller ketchup.
 - Toppa med skivad tomat, svartpeppar, flingsalt, hackad färsk basilika och färsk mozzarella i skivor.
 - Toppa med hackade oliver, inlagda kronärtsskockor, pressad vitlök, inlagd vit sparris, burksvamp med mera.
 - Ta enbart tomat och/eller skivade färska champinjoner eller fräst svamp för vegetariska varma mackor. Fler förslag är strimlade soltorkade tomater, vegetabilisk skinka eller liknande.
 - Gör en fransk Croque Monsieur eller dubbel varm macka i elektrisk mackgrill eller mackjärn på grillen eller öppen eld.
 

Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
 - Skiva brödet om det ej är skivat.
 - Lägg upp bröden på en plåt eller ugnsgaller med bakplåtspapper under. Jag fick plats med 7 bröd och delade på ett så det blev 3,5 bröd vardera.
 - Bred på smör eller smörgåsmargarin.
 - Vill du smaksätta mackorna extra så kan du bre på ketchup, pesto, dijonsenap eller sambal oelek.
 - Lägg på skinka eller valfritt pålägg.
 - Skölj samt samt skiva tomat samt lägg en skiva på varje bröd.
 - Skala samt hacka eller strimla lök och fördela det på.
 - Strö över oregano, chiliflakes samt svartpeppar om du önskar. Eller annan krydda.
 - Toppa med hyvlad ost eller riven ost.
 - Grädda mackorna mitt i ugnen i 13-15 minuter. Kolla dem så att de inte bränns.
 - SALLAD: Skölj salladen och strimla den. Skölj tomat och tärna den. Lägg upp på tallrikar och ringla lite olivolja samt vinäger över.
 - Servera mackorna varma med salladen. Se upp med tomater - de kan vara mycket varma.
 - Till servering kan man strö över extra oregano om man önskar.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 229 kcal