Lammsoppa
Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak.
Tillagning
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt kött och ta bort skum med en slev.
- Salta och peppra. Koka lammköttet på medelvärme i 1 timme.
- Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
- Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
- Smaka av lammsoppan med salt och peppar.
- Lammsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
- Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
- Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
- Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
- Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera lammsoppan med klimpen.
Serveringsförslag
- Serveras som huvudrätt eller ta med i mat-termosen på utflykt, jaktpass, picknick eller vandring.
- Gott med nybakt bröd, ostmackor, smördegssnurror, smördegspinnar, grissinis, varma mackor eller piroger.
- Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.
Blir godare dagen efter
Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare efter någon dag så laga den gärna i god tid och låt den stå och få smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 190 kcal