Lammsoppa

Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak. Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare.
Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.

6 portioner lammsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 350 gram lammstek i bitar, 500 gram med ben (skivad)
  • 3 liter vatten
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök eller 0,5 purjolök
  • 150 gram spetskål eller vitkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • Klimp: 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt kött och ta bort skum med en slev.
  2. Salta och peppra. Koka lammköttet på medelvärme i 1 timme.
  3. Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
  4. Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
  5. Smaka av lammsoppan med salt och peppar.
  6. Lammsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
  7. Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
  9. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  10. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera lammsoppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat