Lammsoppa

Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak. Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare.
Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.

6 portioner lammsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 350 gram lammstek i bitar, 500 gram med ben (skivad)
  • 3 liter vatten
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök eller 0,5 purjolök
  • 150 gram spetskål eller vitkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • Klimp: 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt kött och ta bort skum med en slev.
  2. Salta och peppra. Koka lammköttet på medelvärme i 1 timme.
  3. Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
  4. Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
  5. Smaka av lammsoppan med salt och peppar.
  6. Lammsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
  7. Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
  9. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  10. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera lammsoppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer