Skaldjurssoppa med kräftor

Introduktion och förberedelse

Skaldjurssoppa med kräftor. Kräftfond ger jättegod smak åt kräftsoppan - koka på kräftskalen. Mustig och krämig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök. God med kräftstjärtarna serverad i soppan.

Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.

Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.

Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.

Skal av hummer, räkor eller havskräftor (eller blanda det som du har) går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.

4 portioner skaldjurssoppa med kräftor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg kräftor med skal
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill och någon klo per tallrik till garnering

Tillagning

  1. Tina kräftorna om du köpt frysta över natten i kylen.
  2. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna.
  3. Spara kräftstjärtarna övertäckta i kylen till serveringen senare. Spara ev. några stora klor till garnering också.
  4. Lägg kräftskalen eller räkskalen i en stor kastrull.
  5. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs skalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt mjöl och rör om.
  9. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  10. Sjud skalen i ca 15 minuter. Krossa gärna skalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  11. Sila av skaldjursfonden.
  12. Låt fonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  13. Tillsätt grädden och koka upp.
  14. Smaka av skaldjurssoppan med salt och vitpeppar.
  15. Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så blir den skummig och fin.
  16. Servera gärna soppan med grovt hackade kräftstjärtar (fördela i en hög på varje tallrik och slå soppan runt om) och garnera med hackad gräslök, krondill och någon kräftklo.
  17. Servera skaldjurssoppan med kräftor med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer