Skaldjurssoppa med kräftor

Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Kräftfond ger jättegod smak - koka på kräftskal. Mustig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök. God med kräftstjärtar serverad i soppan.

Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.

Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.

Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.

Skal av hummer, räkor eller havskräftor (eller blanda det som du har) går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.

4 portioner skaldjurssoppa med kräftor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg kräftor med skal
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill och någon klo per tallrik till garnering

Tillagning

  1. Tina kräftorna om du köpt frysta över natten i kylen.
  2. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna.
  3. Spara kräftstjärtarna övertäckta i kylen till serveringen senare. Spara ev. några stora klor till garnering också.
  4. Lägg kräftskalen eller räkskalen i en stor kastrull.
  5. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs skalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt mjöl och rör om.
  9. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  10. Sjud skalen i ca 15 minuter. Krossa gärna skalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  11. Sila av skaldjursfonden.
  12. Låt fonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  13. Tillsätt grädden och koka upp.
  14. Smaka av skaldjurssoppan med salt och vitpeppar.
  15. Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så blir den skummig och fin.
  16. Servera gärna soppan med grovt hackade kräftstjärtar (fördela i en hög på varje tallrik och slå soppan runt om) och garnera med hackad gräslök, krondill och någon kräftklo.
  17. Servera skaldjurssoppan med kräftor med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer