Skaldjurssoppa med kräftor
Skaldjurssoppa med kräftor. Hemgjord kräftfond ger jättegod smak åt kräftsoppan - koka på kräftskalen.
Mustig och krämig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök.
God med kräftstjärtarna serverad i soppan.
Tillagning
- Tina kräftorna om du köpt frysta över natten i kylen.
- Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna.
- Spara kräftstjärtarna övertäckta i kylen till serveringen senare. Spara ev. några stora klor till garnering också.
- Lägg kräftskalen eller räkskalen i en stor kastrull.
- Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
- Fräs skalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Tillsätt mjöl och rör om.
- Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
- Sjud skalen i ca 15 minuter. Krossa gärna skalen med en slev lite så får du ut mer smak.
- Sila av skaldjursfonden.
- Låt fonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Smaka av skaldjurssoppan med salt och vitpeppar.
- Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så blir den skummig och fin.
- Servera gärna soppan med grovt hackade kräftstjärtar (fördela i en hög på varje tallrik och slå soppan runt om) och garnera med hackad gräslök, krondill och någon kräftklo.
- Servera skaldjurssoppan med kräftor med ett gott bröd till.
Serveringsförslag
- Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt - receptet räcker då till 6 förrätter; eller soppmiddag.
- Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd. Som pålägg kan du göra eget smör eller färskost med dill.
Att dricka till
Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Varianter
Skal av hummer, räkor eller havskräftor (eller blanda det som du har) går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 336 kcal