Grön ärtsoppa, Crème Nignon

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon på franska är en god grön soppa med ärtor. En soppa som passar som förrätt förslagsvis garnerad med lite tryffelolja.
Gröna ärter från sommarens skörd finns frysta. De blir en fransk klassisk soppa på gröna ärtor som kallas Creme Nignon.
På bilden har jag lagt en hög med stekt äpple, fläsk och svamp för få lite tuggmotstånd också.
Garnerad med lite tryffelolja, mousserande vin samt lättvispad grädde blir Crème Nignon riktigt lyxig.
Annars kan man nöja sig med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärtor
  • 1 hackad gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong alternativt vatten och buljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vinäger
  • Soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 4 msk riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs löken i olivoljan någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter under lock.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning.
  5. Koka upp ärtsoppan och småkoka i 15 minuter. Gärna under lock.
  6. Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare.
  7. Smaka av ärtsoppan med något krm salt, vinäger och några varv på vitpepparkvarnen.
  8. Soppan är klar att serveras.
  9. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  10. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  11. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med riven parmesan.
  12. Serveringsförslag med grädde: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
  13. Enklast är att servera din Crème Nignon bara med en klick creme fraiche.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer