Potatissoppa Vichyssoise

Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm. Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.

Servera potatissoppa med gott bröd till. 1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.

6-8 portioner potatissoppa vichyssoise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 9 medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 l buljong (vatten + 1 grönsaksbuljongtärning), vatten eller mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm timjan
  • 3 dl grädde eller crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Lägg i potatisen. Låt fräsa någon minut. Rör om då och då så att inte löken bränns.
  5. Tillsätt sedan buljong, vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan koka i 20-25 minuter på svag värme eller tills potatisen är mjuk.
  7. Vispa/mosa sedan sönder potatisen.
  8. Krydda med salt, vitpeppar och ev. timjan.
  9. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  10. Potatissoppan kan serveras kall eller varm. Om du ska servera den kall så låt den svalna först innan du kyler den i kylskåpet.
  11. Rör i grädde eller crème fraiche innan servering.
  12. Hackad gräslök kan man ha på som garnering till potatissoppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.