Potatissoppa Vichyssoise

Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm. Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar. 

Servera potatissoppa med gott bröd till. 1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.

6-8 portioner potatissoppa vichyssoise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 9 medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 l buljong (vatten + 1 grönsaksbuljongtärning), vatten eller mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm timjan
  • 3 dl grädde eller crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Lägg i potatisen. Låt fräsa någon minut. Rör om då och då så att inte löken bränns.
  5. Tillsätt sedan buljong, vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan koka i 20-25 minuter på svag värme eller tills potatisen är mjuk.
  7. Vispa/mosa sedan sönder potatisen.
  8. Krydda med salt, vitpeppar och ev. timjan.
  9. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  10. Potatissoppan kan serveras kall eller varm. Om du ska servera den kall så låt den svalna först innan du kyler den i kylskåpet.
  11. Rör i grädde eller crème fraiche innan servering.
  12. Hackad gräslök kan man ha på som garnering till potatissoppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer