Potatissoppa Vichyssoise

Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm. Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar. 

Servera potatissoppa med gott bröd till. 1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.

6-8 portioner potatissoppa vichyssoise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 9 medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 l buljong (vatten + 1 grönsaksbuljongtärning), vatten eller mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm timjan
  • 3 dl grädde eller crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Lägg i potatisen. Låt fräsa någon minut. Rör om då och då så att inte löken bränns.
  5. Tillsätt sedan buljong, vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan koka i 20-25 minuter på svag värme eller tills potatisen är mjuk.
  7. Vispa/mosa sedan sönder potatisen.
  8. Krydda med salt, vitpeppar och ev. timjan.
  9. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  10. Potatissoppan kan serveras kall eller varm. Om du ska servera den kall så låt den svalna först innan du kyler den i kylskåpet.
  11. Rör i grädde eller crème fraiche innan servering.
  12. Hackad gräslök kan man ha på som garnering till potatissoppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer