Köttsoppa med grönsaker
Klassisk svensk köttsoppa kokt med högrev samt grönsaker som potatis, morot, rotselleri, palsternacka och purjolök.
Köttet kokas först mört med lite grönsaker och kryddor som ger en god buljong. Sedan silas buljongen, tärnat kött och grönsaker tillsätts och får koka tills grönsakerna är mjuka till servering.
Tillagning
- Skala lök och hacka grovt. Skala morot och tärna den. Skär bort skal på rotselleri och tärna den. Plocka stjälkar från persilja.
- Lägg köttet i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka i 3 minuter.
- Ta upp köttet och häll bort vattnet. Skölj rent köttet och grytan. Lägg tillbaka köttet i grytan.
- Tillsätt salt, lagerblad, vitpeppar, lök, morot, rotselleri samt persiljestjälkar. Täck med 2 liter vatten.
- Koka upp och koka köttet i 1,5 timmar på låg värme under lock.
- Ta upp köttet och lägg i en skål.
- Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
- Har du tid lägger du tillbaka köttet så det får svalna i buljongen. Ställ gärna i kylen över natten. Ta sedan upp köttet.
- Förbered klimp om du vill ha det till.
- Förbered soppgrönsakerna. Skala och tärna morot, potatis samt palsternacka. Dela och skölj purjolök samt strimla den grovt. Skär bort skalet av rotselleri och kålrot samt skär i tärningar. Räkna att ha ca 1 kg soppgrönsaker totalt.
- Finhacka persilja.
- Skär köttet i tärningar.
- Lägg tillbaka köttet i soppan.
- Tillsätt soppgrönsakerna och koka upp. Koka i 25 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Tillsätt hackad persilja. Spara lite till garnering om du vill.
- Smaka av soppan med salt. Soppan är klar att serveras.
- Vill du ha klimp i så kan du lägga klimp du förberett i sopptallrikar och slå het soppa över. Eller sjuda klimp i soppan i 5 minuter och servera.
Serveringsförslag
- Gott med klimp i men det är valfritt. Förbered gärna klimpen i god tid och förvara i kylen till servering. Lägg i sopptallriken vid servering och häll den heta soppan över. Eller sjud och värm i soppan.
- Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj eller pannkakor.
Förslag på bröd till
- Hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd eller liknande lokalt tunnbröd passar till. Rosta gärna knäckebrödet på lägsta värme i brödrosten utan att bränna det och låt sedan svalna så blir det som nybakt.
- Fler förslag är surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
- Servera brödet med smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande. Eller med färskost.
- En annan god variant är att göra varma mackor eller ostgratinerade breadsticks till soppan.
Val av kött
- Du kan välja benfritt kött som högrev, grytkött eller valfria grytbitar. Kött med ben passar också bra som förslagsvis märgpipa. Soppan kan även kokas på viltkött och speciellt älgkött.
- Köper du en bit högrev på runt 1 kg så koka hela köttbiten och skär sedan av 1/3 som du kan spara i kyl eller frys till exempelvis pyttipanna, gryta eller tacos.
Varianter
- Soppan kan smaksättas med några blad libbsticka och/eller 5 korn kryddpeppar.
- Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Framförhållning
Du kan förbereda och koka köttet dagen innan. Låt köttet svalna i buljongen och ställ i kylen. Klimp kan också förberedas dagen innan och förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal