Rödbetssmör
Rödbetssmör görs av kokta rödbetor som mixas med smör och smaksätts med salt.
Tillagning
- Lägg fram smöret så det mjuknar.
- Skär bort eventuell blast från rödbetorna.
- Koka rödbetorna med skal. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar. Skölj i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
- Skär rödbetorna i grova bitar och lägg i ett högt långsmalt kärl.
- Tillsätt smör, salt och peppar.
- Mixa rödbetor och smör tills rödbetorna är finfördelade.
- Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta. Klart att servera.
- Du kan också lägga rödbetssmöret på ett bakplåtspapper och format till en rulle. Vrid ihop ändarna och sätt ihop med gummiband. Låt stelna i kylen eller frys in. Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar. Skär upp i bitar till servering.
Serveringsförslag
- Gott som festligt alternativ till vanligt smör och pålägg till bröd.
- Smöret kan även serveras som kryddsmör naturellt till ex. bakad potatis; eller smaksättas med pressad vitlök och hackad persilja till kött, kyckling eller grönsaker; eller med hackad dill och lime till fisk som lax.
Tips
Det finns även vakumförpackade färdigkokta och skalade rödbetor som blir goda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal