Rödbetssmör

Rödbetssmör är gott som pålägg till bröd eller som kryddsmör till kött, fisk, kyckling, bakad potatis eller grönsaker. Ett rört smör smaksatt med mixade rödbetor.

Koka gärna egna rödbetor. Eller köp vakumförpackade färdigkokta och skalade rödbetor.

1 bytta rödbetssmör, ca 6-8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5 färska medelstora rödbetor
  • 400 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Lägg fram smöret så det mjuknar.
  2. Med färska rödbetor: koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka. Skölj rödbetornarna i kallt vatten och skala av skalet med händerna.
  3. Riv rödbetorna, hacka eller mixa dem i matberedare.
  4. Blanda eller mixa rödbetshacket med smör.
  5. Smaka av rödbetssmöret med salt och vitpeppar.
  6. Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta och servera som pålägg till bröd.
  7. Du kan också forma en rulle med rödbetssmör och rulla in i smörpapper och kyla den till kryddsmör.
  8. Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer