Rödbetssmör

Introduktion och förberedelse

Rödbetssmör görs av kokta rödbetor som mixas med smör och smaksätts med salt.

Serveringsförslag

  • Gott som festligt alternativ till vanligt smör och pålägg till bröd.
  • Smöret kan även serveras som kryddsmör naturellt till ex. bakad potatis; eller smaksättas med pressad vitlök och hackad persilja till kött, kyckling eller grönsaker; eller med hackad dill och lime till fisk som lax.

Tips

Det finns även vakumförpackade färdigkokta och skalade rödbetor som blir goda.

6 portioner, 1 bytta 280 gram rödbetssmör

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 färska medelstora rödbetor, 150 gram skalade och kokta rödbetor
  • 150 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Lägg fram smöret så det mjuknar.
  2. Skär bort eventuell blast från rödbetorna.
  3. Koka rödbetorna med skal. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar. Skölj i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
  4. Skär rödbetorna i grova bitar och lägg i ett högt långsmalt kärl.
  5. Tillsätt smör, salt och peppar.
  6. Mixa rödbetor och smör tills rödbetorna är finfördelade.
  7. Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta. Klart att servera.
  8. Du kan också lägga rödbetssmöret på ett bakplåtspapper och format till en rulle. Vrid ihop ändarna och sätt ihop med gummiband. Låt stelna i kylen eller frys in. Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar. Skär upp i bitar till servering.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-23

Tillbehör och liknande: