Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp

Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Du kan välja benfritt kött eller kött med ben som märgpipa. Räkna då 0,5 kg med ben till nedan recept.
Gott med klimp i men det är valfritt. Klimpen kan smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja eller 2 krm riven muskot.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.

4-6 portioner köttsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 liter vatten
  • 200 gram högrev eller annat soppkött utan ben
  • 1 tsk salt
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri (50 gram)
  • 1 liten kålrot
  • 1 palsternacka
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 1 buljongtärning (kött eller grönsaker) valfritt
  • SOPPKLIMP:3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
  2. Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
  3. Tillsätt kryddor och koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
  4. Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
  5. Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan. Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning. Hackad persilja och klimp är också gott i.
  7. SOPPKLIMP: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något.
  9. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen.
  10. Rör i ev. smaksättning.
  11. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  12. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan.
  13. Klart att servera soppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4.7 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer