Vegetarisk ärtsoppa

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk och vegan ärtsoppa utan fläsk. Gula ärtor, vatten, buljongtärning, lök, timjan och mejram. Billig, god, lättlagad och nyttig mat.

Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och går utmärkt att frysa in. Det är ingen idé att koka soppa på mindre än 500 gram ärtor tycker jag.

Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt. Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.

Ärtsoppan kan även kokas klart snabbare på 30 minuter i tryckkokare.

6 portioner ärtsoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram gula ärter
  • 1,75 liter vatten till kokning
  • 1 gul lök
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad mejram
  • 2 msk hackad gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
  2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
  3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den.
  4. Lägg i buljongtärning.
  5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme - rör om då och då. När soppan kokat så mosa till ärtorna med en potatisstöt eller slev och smaka på ärtorna så att de är mjuka och som du vill ha dem - koka annars längre tid ca 30 till 60 minuter. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.
  6. Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, mejram, vitpeppar och salt.
  7. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast. Garnera ev. med hackad gräslök eller färsk plockad timjan eller körvel.
E-mail
Medel: 3.5 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25