Grekisk linssoppa Faki

Introduktion och förberedelse

Grekisk linssoppa även kallad Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser.

Serveringsförslag

Varianter

  • Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
  • Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det. Men då är det inte så grekiskt förstås.
  • Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.

6 portioner grekisk linssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater
  • 3 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatisar och morötter.
  3. Skär potatis och morötter i tärningar ca 0,5 cm stora.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt potatis och morötter. Rör runt.
  6. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  7. Skölj linserna i ett durkslag.
  8. Tillsätt linser samt vatten. Rör runt.
  9. Rör i kryddorna: lagerblad, oregano, timjan, rosmarin, vinäger, socker, salt och peppar samt ev. lite curry.
  10. Låt linssoppan koka på svag värme (gärna under lock) i 30 minuter.
  11. Smaka av linssoppan med salt, vinäger, socker samt peppar.
  12. Servera linssoppan med ett gott bröd och ev. en klick grekisk yoghurt samt någon msk extra olivolja på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14