Grekisk linssoppa Faki

Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.

6 portioner grekisk linssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater
  • 3 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatisar och morötter.
  3. Skär potatis och morötter i tärningar ca 0,5 cm stora.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt potatis och morötter. Rör runt.
  6. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  7. Skölj linserna i ett durkslag.
  8. Tillsätt linser samt vatten. Rör runt.
  9. Rör i kryddorna: lagerblad, oregano, timjan, rosmarin, vinäger, socker, salt och peppar samt ev. lite curry.
  10. Låt linssoppan koka på svag värme (gärna under lock) i 30 minuter.
  11. Smaka av linssoppan med salt, vinäger, socker samt peppar.
  12. Servera linssoppan med ett gott bröd och ev. en klick grekisk yoghurt samt någon msk extra olivolja på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer