Grekisk linssoppa Faki

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grekisk linssoppa även kallad Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser.

Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.

Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det. Men då är det inte så grekiskt förstås.

Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.

Du kan ta en klick grekisk yoghurt, strö över hackad persilja och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.

6 portioner grekisk linssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater
  • 3 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatisar och morötter.
  3. Skär potatis och morötter i tärningar ca 0,5 cm stora.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt potatis och morötter. Rör runt.
  6. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  7. Skölj linserna i ett durkslag.
  8. Tillsätt linser samt vatten. Rör runt.
  9. Rör i kryddorna: lagerblad, oregano, timjan, rosmarin, vinäger, socker, salt och peppar samt ev. lite curry.
  10. Låt linssoppan koka på svag värme (gärna under lock) i 30 minuter.
  11. Smaka av linssoppan med salt, vinäger, socker samt peppar.
  12. Servera linssoppan med ett gott bröd och ev. en klick grekisk yoghurt samt någon msk extra olivolja på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.