Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Tillagning
- Lägg fram och tina ev. fryst torsk (den behöver bara tina så mycket att du kan tärna den).
- Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
- Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
- Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
- Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
- Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
- Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
- Tillsätt sedan vatten och koka upp. Tillsätt halverade potatisar och tärnad paprika och koka i 15 minuter på medelvärme.
- Skär torsken i kuber ca 2x2 cm stora.
- Hit kan du förbereda torskgrytan och ha grytbasen samt torsken i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
- Lägg i torsken samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
- Smaka av torskgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
- Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
- Servera torskgrytan med varm baguette samt aioli bredvid i en skål att klicka i soppan.
Serveringsförslag
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Tips
- Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
- Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och helst krav eller MSC-märkt.
- Du kan också ersätta torsken med annan vit fisk eller lax efter tycke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal