Torskgryta

Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.

Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.

Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller MSC-märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.

8 portioner torskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 800 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 800 gram torsk, fryst eller färsk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter till servering

Tillagning

  1. Lägg fram och tina ev. fryst torsk (den behöver bara tina så mycket att du kan tärna den).
  2. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  3. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  5. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  6. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  7. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  8. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt sedan vatten och koka upp. Tillsätt halverade potatisar och tärnad paprika och koka i 15 minuter på medelvärme.
  10. Skär torsken i kuber ca 2x2 cm stora.
  11. Hit kan du förbereda torskgrytan och ha grytbasen samt torsken i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
  12. Lägg i torsken samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
  13. Smaka av torskgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  14. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  15. Servera torskgrytan med varm baguette samt aioli bredvid i en skål att klicka i soppan.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept