Torskgryta

Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.

Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.

Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller MSC-märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.

8 portioner torskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 800 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 800 gram torsk, fryst eller färsk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter till servering

Tillagning

  1. Lägg fram och tina ev. fryst torsk (den behöver bara tina så mycket att du kan tärna den).
  2. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  3. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  5. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  6. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  7. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  8. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt sedan vatten och koka upp. Tillsätt halverade potatisar och tärnad paprika och koka i 15 minuter på medelvärme.
  10. Skär torsken i kuber ca 2x2 cm stora.
  11. Hit kan du förbereda torskgrytan och ha grytbasen samt torsken i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
  12. Lägg i torsken samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
  13. Smaka av torskgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  14. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  15. Servera torskgrytan med varm baguette samt aioli bredvid i en skål att klicka i soppan.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer