Torskgryta
Introduktion och förberedelse
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Serveringsförslag
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Tips
- Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
- Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och helst krav eller MSC-märkt.
- Du kan också ersätta torsken med annan vit fisk eller lax efter tycke.
Tillagning
- Lägg fram och tina ev. fryst torsk (den behöver bara tina så mycket att du kan tärna den).
- Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
- Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
- Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
- Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
- Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
- Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
- Tillsätt sedan vatten och koka upp. Tillsätt halverade potatisar och tärnad paprika och koka i 15 minuter på medelvärme.
- Skär torsken i kuber ca 2x2 cm stora.
- Hit kan du förbereda torskgrytan och ha grytbasen samt torsken i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
- Lägg i torsken samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
- Smaka av torskgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
- Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
- Servera torskgrytan med varm baguette samt aioli bredvid i en skål att klicka i soppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal