Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av ägg, vetemjöl och mjölk. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.

När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor. Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna. För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett. Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare. Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt. Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor. Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.

Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st. Vill du ha smet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

3-4 portioner, 10 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och någon dl mjölk i en bunke samt rör med en visp tills pannkakssmeten är så klumpfri du kan.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunnt lager täcker botten. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer