Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av fyra ägg, vetemjöl och mjölk. Gott med hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller annan sylt samt vispad grädde. Andra tips är strösocker, färska bär, glass, nötter, fruktsallad, vaniljyoghurt, kvarg, sirap, lönnsirap, nutella, chokladsås osv.

Varianter och tips:

  • Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädda dem direkt också.
  • Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fluffigare pannkakor.
  • Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
  • För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett men också lättare att steka. Så det är en avvägning. Man kan laga nedan smet med bara två ägg men då går de lätt sönder. 
  • Behöver du göra pannkakssmeten lite tjockare efter du blandat den så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor. 
  • Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes (söta) eller galettes (matiga ej söta). Då brukar man grädda dem tunnare.
  • Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 40 st.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

4-5 portioner, 14 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg, normal storlek
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk smält smör till smeten
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör med en visp tills det inte är några klumpar kvar.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunt lager täcker botten. Räkna ca 0,9 dl per pannkaka för att få ut 14 pannkakor. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens tips på liknande recept:

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer