Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av fyra ägg, vetemjöl och mjölk. Gott med hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller annan sylt samt vispad grädde. Andra tips är strösocker, färska bär, glass, nötter, fruktsallad, vaniljyoghurt, kvarg, sirap, lönnsirap, nutella, chokladsås osv.

Varianter och tips:

  • Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädda dem direkt också.
  • Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fluffigare pannkakor.
  • Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
  • För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett men också lättare att steka. Så det är en avvägning. Man kan laga nedan smet med bara två ägg men då går de lätt sönder. 
  • Behöver du göra pannkakssmeten lite tjockare efter du blandat den så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor. 
  • Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes (söta) eller galettes (matiga ej söta). Då brukar man grädda dem tunnare.
  • Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 40 st.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

4-5 portioner, 14 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg, normal storlek
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk smält smör till smeten
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör med en visp tills det inte är några klumpar kvar.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunt lager täcker botten. Räkna ca 0,9 dl per pannkaka för att få ut 14 pannkakor. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat