Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av fyra ägg, vetemjöl och mjölk. Gott med hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller annan sylt samt vispad grädde. Andra tips är strösocker, färska bär, glass, nötter, fruktsallad, vaniljyoghurt, kvarg, sirap, lönnsirap, nutella, chokladsås osv.

Kolla in min film på Youtube hur man blandar pannkakssmet och steker pannkakor.

Varianter och tips:

  • Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädda dem direkt också.
  • Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fluffigare pannkakor.
  • Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
  • För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett men också lättare att steka. Så det är en avvägning. Man kan laga nedan smet med bara två ägg men då går de lätt sönder.
  • Behöver du göra pannkakssmeten lite tjockare efter du blandat den så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
  • Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes (söta) eller galettes (matiga ej söta). Då brukar man grädda dem tunnare.
  • Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 40 st.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

4-5 portioner, 14 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg, normal storlek
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk smält smör till smeten
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör med en visp tills det inte är några klumpar kvar.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunt lager täcker botten. Räkna ca 0,9 dl per pannkaka för att få ut 14 pannkakor. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer