Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av ägg, vetemjöl och mjölk. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.

När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor. Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna. För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett. Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare. Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt. Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor. Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.

Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st. Vill du ha smet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

3-4 portioner, 10 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och någon dl mjölk i en bunke samt rör med en visp tills pannkakssmeten är så klumpfri du kan.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunnt lager täcker botten. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer