Pannkakor och pannkakssmet

Goda pannkakor med pannkakssmet av fyra ägg, vetemjöl och mjölk. Gott med hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller annan sylt samt vispad grädde. Andra tips är strösocker, färska bär, glass, nötter, fruktsallad, vaniljyoghurt, kvarg, sirap, lönnsirap, nutella, chokladsås osv.

Kolla in min film på Youtube hur man blandar pannkakssmet och steker pannkakor

Varianter och tips:

  • Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädda dem direkt också.
  • Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fluffigare pannkakor.
  • Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
  • För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett men också lättare att steka. Så det är en avvägning. Man kan laga nedan smet med bara två ägg men då går de lätt sönder. 
  • Behöver du göra pannkakssmeten lite tjockare efter du blandat den så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor. 
  • Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes (söta) eller galettes (matiga ej söta). Då brukar man grädda dem tunnare.
  • Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 40 st.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.

4-5 portioner, 14 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg, normal storlek
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk smält smör till smeten
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör med en visp tills det inte är några klumpar kvar.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunt lager täcker botten. Räkna ca 0,9 dl per pannkaka för att få ut 14 pannkakor. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer