Äppelkaka eller äppelpaj

En smulpaj med äpplen. Enkel och god. Servera äppelpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.

5 portioner äppelpaj, äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker eller efter smak
  • Pajdeg: 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 2 tsk socker
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin. Skölj, skala och kärna ur äpplena.
  3. Skär äpplena i tunna skivor eller klyftor.
  4. Lägg i formen.
  5. Strö över sockret.
  6. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.
  9. Ta ut pajen och låt den svalna något. Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde med något krm kanel och kanske någon tsk calvados.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer