Pumpasoppa

Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, soppmiddag eller buffé. Perfekt att göra på överbliven stor gul pumpa från exempelvis Halloween.

Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa.

Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.

Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.

Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.

Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

4 portioner pumpasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde, creme fraiche eller matyoghurt
  • 2 krm curry (valfritt)
  • 0,5 dl gröna skalade pumpafrön

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, vitpeppar samt pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.
  6. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  7. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar. Något krm curry blir också gott i men det är valfritt.
  8. Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön på toppen samt gott bröd till ex. foccacia.
E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.