Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, soppmiddag eller buffé.
Tillagning
- Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
- Skala och hacka löken samt vitlöken.
- Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, vitpeppar samt pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
- Häll på vitt vin och koka in några minuter.
- Tillsätt vatten och låt koka i ca 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
- Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.
- Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
- Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar. Något krm curry blir också gott i men det är valfritt.
- Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön på toppen samt gott bröd till ex. foccacia.
Serveringsförslag
- Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
- Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
- Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.
Val av pumpa
Soppan kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven stor gul pumpa från Halloween, Butternut-pumpa, Crown prince, Hokkaido pumpa eller liknande.
Varianter
- Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen.
- Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal