Pumpasoppa

Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Som förrätt räcker receptet till 6 portioner. 

Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry. 

Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

4 portioner pumpasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde, creme fraiche eller matyoghurt
  • 2 krm curry (valfritt)
  • 0,5 dl gröna skalade pumpafrön

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, vitpeppar samt pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.
  6. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  7. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar. Något krm curry blir också gott i men det är valfritt.
  8. Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön på toppen samt gott bröd till ex. foccacia.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer